Απόπειρα ανακοπής της κινεζικής διείσδυσης στην Αφρική και δη στις χώρες με πλούσιους ενεργειακούς πόρους χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον χθες στην Αγκόλα. Η Αμερικανίδα υπουργός έφθασε στην πρωτεύουσα Λουάντα με πρώτιστο στόχο να ενισχύσει τις προοπτικές των αμερικανικών κολοσσών στη σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στην Αφρική.

Απόπειρα ανακοπής της κινεζικής διείσδυσης στην Αφρική και δη στις χώρες με πλούσιους ενεργειακούς πόρους χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον χθες στην Αγκόλα. Η Αμερικανίδα υπουργός έφθασε στην πρωτεύουσα Λουάντα με πρώτιστο στόχο να ενισχύσει τις προοπτικές των αμερικανικών κολοσσών στη σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στην Αφρική. Μαζί με τη Νιγηρία, η Αγκόλα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου μεταξύ των αφρικανικών κρατών και προμηθεύει τις ΗΠΑ με το 7% του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών σε μαύρο χρυσό.

Επιπλέον, οι κυριότερες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου, όπως η Chevron και η Exxon Mobil έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αγκόλα, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Οι δύο αυτές αμερικανικές εταιρείες αντλούν, συνδυαστικά περισσότερο από το ήμισυ της καθημερινής παραγωγής της Αγκόλα. Ωστόσο, εσχάτως, η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ απειλείται εξαιτίας της διείσδυσης της Κίνας και των σημαντικότατων κινεζικών επενδύσεων σε διάφορες αφρικανικές χώρες.

Διάψευση

Αμερικανός αξιωματούχος διέψευσε βεβαίως ότι υπάρχει τέτοια ανησυχία στον Λευκό Οίκο. «Αυτές οι δηλώσεις ανήκουν στον Ψυχρό Πόλεμο και δεν αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Αμερικανίδα υπουργός επιχειρεί αρχικά να ανατρέψει το μάλλον δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην Αγκόλα, αλλά και γενικότερα στην Αφρική, εξαιτίας της πολιτικής του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους. «Ειδικά στην Αγκόλα, φλέρταραν τόσο με τους Κινέζους, που οι Αμερικανοί σταμάτησαν να ενδιαφέρονται», επισήμανε ο Στέφεν Μόρισον του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον.

Επίσης, η Κλίντον αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αγκόλα για να πείσει την κυβέρνηση της Λουάντα αλλά και τις άλλες αφρικανικές κυβερνήσεις να προωθήσει την -ξεχασμένη- αγροτική πολιτική, κίνηση που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον θα συμβάλει στην έξοδο από τη φτώχεια εκατομμυρίων πολιτών στη Μαύρη Ηπειρο. Φυσικά, εκπρόσωποι αμερικανικών εταιρειών τροφίμων, όπως Dole Food Co. και Chiquita συνοδεύουν την Κλίντον στην Αγκόλα με στόχο να επενδύσουν στις φυτείες μπανάνας της χώρας.

Εκλογές

Ευλόγως, λοιπόν, ζητήματα όπως η διαφθορά ή η κατάχρηση εξουσίας δεν θα απασχολήσουν την Αμερικανίδα υπουργό. Ο Χοσέ Εδουάρδο ντος Σάντος, επί 30 χρόνια πρόεδρος της Αγκόλας, ανέβαλε για άλλη μία φορά τις προεδρικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για φέτος με στόχο φυσικά να παρατείνει το περισσότερο δυνατό τη θητεία του. «Ζητούμε από την Κλίντον να είναι ειλικρινής με την κυβέρνηση της Αγκόλα και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ελάχιστη διαφάνεια όσον αφορά τη διαχείριση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας», αναφέρει με ανακοίνωσή της η UNITA, οι πρώην αντάρτες που εντάχθηκαν στην πολιτική ζωή της χώρας με τη συμβολή των? ΗΠΑ.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 10/08/2009)