Μειωμένη Ζήτηση του Αργού για το 2009 – 2010 κατά τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

Μειωμένη Ζήτηση του Αργού για το 2009 – 2010 κατά τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας
Energia.gr
Πεμ, 13 Αυγούστου 2009 - 10:05
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην Έκθεση του για την Αγορά Πετρελαίου του μηνός Αυγούστου που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση σε πετρέλαιο καθώς οι ενδείξεις ότι η ύφεση έχει αγγίξει το κατώτατο σημείο είναι στην καλύτερη περίπτωση ανομοιόμορφες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην Έκθεση του για την Αγορά Πετρελαίου του μηνός Αυγούστου που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση σε πετρέλαιο καθώς οι ενδείξεις ότι η ύφεση έχει αγγίξει το κατώτατο σημείο είναι στην καλύτερη περίπτωση "ανομοιόμορφες".

Η απογοητευτική φετινή θερινή περίοδος κορύφωσης της ζήτησης από τους Αμερικανούς αυτοκινητιστές, αναφέρει η Έκθεση, είχε ως αποτέλεσμα να μην μειωθούν τα παγκόσμια διαθέσιμα αποθέματα όπως ήταν αναμενόμενο για αυτήν την περίοδο, ενώ η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αναμένεται να οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για προϊόντα διύλισης, φέτος. Λόγω του περιορισμού της χρήσης των οχημάτων τους από τους Αμερικανούς αυτοκινητιστές, τα παγκόσμια διαθέσιμα αποθέματα εξακολουθούν να επαρκούν για 61,7 ημέρες, όσες και το μήνα Ιούλιο, λέει ο IEA.

Ο Οργανισμός, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας 28 καταναλώτριες χώρες, εκτιμά ότι, το 2010, η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,6% ή 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - 100.000 βαρέλια λιγότερα από ό,τι εκτιμούσε τον προηγούμενο μήνα - και θα ανέλθει σε 85,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κατά μέσον όρο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του ΙΕΑ κ. Ντέιβιντ Μάρτιν «Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι έχουμε δει τα χειρότερα». Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναθεώρησε προς τα άνω την εκτίμησή του για τη ζήτηση στο σύνολο του 2009 λόγω της μεγαλύτερης απευθείας καύσης αργού πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή στη Σαουδική Αραβία και της παρατεταμένης ξηρασίας στην Ινδία. Η Έκθεση κάνει λόγο για 83,94 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερα σε σχέση με το 2008, αλλά 190.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα σε σχέση με την εκτίμηση της έκθεσης του μηνός Ιουλίου.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε, τον προηγούμενο μήνα, κατά 570.000 βαρέλια την ημέρα και ανήλθε σε 85,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αναφέρει η Έκθεση ενώ συρρικνώθηκε κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2008, λόγω των μειώσεων του OPEC.

Όσον αφορά τις χώρες εκτός OPEC η εκτίμηση για τη συνολική παραγωγή αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα, κυρίως λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης αύξησης της παραγωγής στη Ρωσία και αναμένεται να ανέλθει σε 51 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2009 και να αυξηθεί κατά άλλα 440.000 βαρέλια την ημέρα το 2010.

Σε ελαφρά προς τα κάτω αναθεώρηση της ζήτησης για πετρέλαιο από τον OPEC, στο δεύτερο εξάμηνο φέτος και το 2010 προχώρησε o IEA (27,7 εκατομμύρια βαρέλια τη ημέρα, το 2009 και 27,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το 2010).