Εξακολουθεί να αναμένει μια σταθεροποίηση σχεδόν της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο φέτος ο ΟΠΕΚ και μια ελαφρά ανάκαμψή της το 2011, σύμφωνα με την έκθεση του μηνός Αυγούστου που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός στη Βιέννη.

Εξακολουθεί να αναμένει μια σταθεροποίηση σχεδόν της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο φέτος ο ΟΠΕΚ και μια ελαφρά ανάκαμψή της το 2011, σύμφωνα με την έκθεση του μηνός Αυγούστου που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός στη Βιέννη.

"Η εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση το 2009, με μια μείωση κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παραμένει αμετάβλητη" σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στην έκθεση του μηνός Ιουλίου, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η εκτίμηση για "τέλος της υποχώρησης της παγκόσμιας ζήτησης το 2010, με αύξηση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα", σημειώνεται στην έκθεση.

Τα νούμερα που δίνει ο ΟΠΕΚ είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του προηγουμένου μηνός: η παγκόσμια ζήτηση για αργό το 2009 τοποθετείται στα 83,91 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και στα 84,41 εκατομμύρια βαρέλια το 2010, δηλαδή αύξηση 0,59% σε σχέση με φέτος.

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση πετρελαίου υποχώρησε αισθητά στις ΗΠΑ, ακόμη και κατά τη διάρκεια των θερινών μετακινήσεων, "η αύξηση της κατανάλωσης αλλού οδήγησε σε μερική αντιστάθμιση αυτής της κάμψης", υπογραμμίζει ο ΟΠΕΚ, επικαλούμενος κυρίως την Κίνα και την Ινδία.

Τον επόμενο χρόνο, η βραδεία ανάκαμψη της οικονομίας θα οδηγήσει σε μια ελαφρά αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και ακόμη και αν αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη αυτή "θα παραμείνει ο μεγάλος άγνωστος για το 2010", σύμφωνα με την έκθεση του μηνός Αυγούστου.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν την υποχώρηση της τιμής του καλαθιού του ΟΠΕΚ κατά 10 δολάρια στις αρχές Ιουλίου και τη διαμόρφωσή της σε επίπεδα κάτω των 60 δολαρίων το βαρέλι, καθώς και την ανάκαμψή της, στη συνέχεια, σε επίπεδα πέριξ των 70 δολαρίων. Εκτιμούν ότι "αυτή η μεταβλητότητα των τιμών παρέχει ενδείξεις για αυξανόμενο βαθμό αντίδρασης των τιμών σε αντιφατικά οικονομικά στοιχεία", όπως η άνοδος της ανεργίας στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη από τη μια και η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου από την άλλη.

"Οπως και να έχουν τα πράγματα, μετά από μια μακρά και ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο παγκόσμιας ύφεσης, παραμένουν μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με τη χρονική στιγμή και το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης", τονίζουν οι ειδικοί του διεθνούς οργανισμού.

Ετσι, παρά τη μείωση της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ, η κατανάλωση υποχώρησε κατά 2% την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, ενώ σημείωνε την ίδια περίοδο αύξηση κατά 1,4% ετησίως τα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν της ύφεσης, υπογραμμίζει ο ΟΠΕΚ.

Η διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα, πέριξ των 70 δολαρίων το βαρέλι, "θα εξαρτηθεί, κατά βάση, από τις πλέον σαφείς ενδείξεις για βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας και αν οι προσδοκίες των αγορών όσον αφορά την ανάκαμψη δεν επιβεβαιωθούν πλήρως, οι σημερινές τιμές ενδέχεται να δεχθούν ισχυρότερες πιέσεις", καταλήγει η έκθεση του μηνός Αυγούστου.

Στην έκθεση, υπενθυμίζεται ότι "ο ΟΠΕΚ έχει δεσμευθεί αυστηρά να ισχυροποιήσει τη σταθερότητα των διεθνών αγορών πετρελαίου". Η επόμενη σύνοδος του καρτέλ σε υπουργικό επίπεδο έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)