Η Κίνα εισήγαγε ποσότητες - ρεκόρ αργού πετρελαίου και σιδήρου τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ένα ράλι στις τιμές των δύο εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί φέτος. Ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής πολλών εμπορευμάτων παγκοσμίως, η αγοραστική «δίψα» της Κίνας έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διεθνείς τιμές τους.

Η Κίνα εισήγαγε ποσότητες - ρεκόρ αργού πετρελαίου και σιδήρου τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ένα ράλι στις τιμές των δύο εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί φέτος.

Ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής πολλών εμπορευμάτων παγκοσμίως, η αγοραστική «δίψα» της Κίνας έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διεθνείς τιμές τους. Πάντως, η αύξηση των εισαγωγών εξέπληξε τους αναλυτές, καθώς πολλοί από αυτούς ανέμεναν μείωση τον Ιούλιο, μετά τις μεγάλες ποσότητες που είχαν εισαχθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Στην Κίνα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και μάλιστα με τις μηχανές πρόσω ολοταχώς», σχολίασε η εταιρεία συμβούλων στον κλάδο του πετρελαίου JBC Energy, με έδρα τη Βιέννη.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή έρχεται στον απόηχο του πακέτου ενίσχυσης της κινεζικής οικονομίας που ενέκρινε και διέθεσε το Πεκίνο. Αλλά και ο Γινγκχί Γου, αναλυτής εμπορευμάτων στην Barclays Capital στη Σιγκαπούρη, ισχυρίστηκε πως «υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι η ανάκαμψη της Κίνας μας εκπλήττει θετικά».

Συγκεκριμένα, η Κίνα εισήγαγε 4,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει ποτέ καταγραφεί σε μηνιαία βάση, η οποία αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 42% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περισσότερο της ημερήσιας παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και ξεπερνά σημαντικά τα 4,1 εκατομμύρια βαρέλια που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2008, όταν η χώρα ενίσχυε τα αποθέματά της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Ολιβιέρ Τζέικομπ, της εταιρείας συμβούλων Petromatrix με έδρα την Ελβετία, δήλωσε: «Η δίψα των Κινέζων για πετρέλαιο δεν εξαντλείται». Εάν, μάλιστα, οι αγορές συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, τότε η Κίνα θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους την Ιαπωνία στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων εισαγωγέων πετρελαίου παγκοσμίως.

Διπλασιάστηκαν οι τιμές
Το αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης από την πλευρά της Κίνας είναι οι τιμές του πετρελαίου να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί έναντι των 39,95 δολαρίων το βαρέλι όπου βρίσκονταν τον Φεβρουάριο.

Ο ίδιος ο OPEC παραδέχτηκε την Τρίτη ότι το πακέτο στήριξης της οικονομίας, ύψους 585 δισ. δολαρίων, επιδρά καθοριστικά στις τιμές των εμπορευμάτων.

«Η μέχρι στιγμής επιτυχία του κινεζικού πακέτου αποτελεί ένα από τα λίγα αισιόδοξα μηνύματα στο τοπίο της διεθνούς ύφεσης», τόνισε το καρτέλ του πετρελαίου, που ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, στο πλαίσιο της μηνιαίας του έκθεσης.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, η Κίνα εισήγαγε ποσότητες - ρεκόρ και όσον αφορά στο σιδηρομετάλλευμα, βασική πρώτη ύλη για την μεταποίηση του χάλυβα, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο έντασης της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τη στατιστική της υπηρεσία, η Κίνα αγόρασε 58,1 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος, ποσότητα αυξημένη κατά 32% έναντι του 2008, καθώς η παραγωγή χάλυβα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

(Aπό την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 13/08/2009)