Ενεργειακές Συμφωνίες για Επενδύσεις Ύψους 2,3 Δις Δολ. Ανάμεσα στην Αίγυπτο και Ξένες Εταιρείες

Ενεργειακές Συμφωνίες για Επενδύσεις Ύψους 2,3 Δις Δολ. Ανάμεσα στην Αίγυπτο και Ξένες Εταιρείες
Energia.gr
Τρι, 18 Αυγούστου 2009 - 09:49
Την σύναψη συμφωνιών ανάμεσα στην Αίγυπτο και ξένες εταιρείες για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε εχθές αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας. Η υπογραφή, ωστόσο, των συμφωνιών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα προσελκύσουν στην χώρα νέες επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στο εσωτερικό της Αιγύπτου, καθώς ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται συμφωνία για πώληση φυσικού αερίου στην ισραηλινή Dorad Energy
Την σύναψη συμφωνιών ανάμεσα στην Αίγυπτο και ξένες εταιρείες για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε εχθές αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας. Η υπογραφή, ωστόσο, των συμφωνιών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα προσελκύσουν στην χώρα νέες επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στο εσωτερικό της Αιγύπτου, καθώς ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται συμφωνία για πώληση φυσικού αερίου στην ισραηλινή Dorad Energy.

Αναλυτικότερα, η αιγυπτιακή εταιρία Tharwa κατέληξε σε συμφωνίες με την BP, τη θυγατρική της ιταλικής Eni SpA σχετικά με εξερευνήσεις στην Ανατολική Έρημο, το Δέλτα του Νείλου, τον Κόλπο του Σουέζ και το Βόρειο Σινά.

Όσον αφορά την επίμαχη συμφωνία με την Dorad Energy, αυτή αφορά την οριστικοποίηση όρων με το αιγυπτο-ισραηλινό κονσόρτσιουμ Egyptian Mediterranean Gas (EMG), οι οποίοι αναθεωρούν συμφωνία στην οποία τα δύο μέρη είχαν καταλήξει, αρχικά, το 2007. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αναθεωρημένη συμφωνία προβλέπει την πώληση από την EMG στην Dorad Energy 12,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, μέσα σε 17 με 22 χρόνια, έναντι 2,1 - 3,3 δισ. δολαρίων. Οι επικριτές, ωστόσο, της συγκεκριμένης κίνησης υποστηρίζουν ότι οι τιμές στις οποίες πωλείται φυσικό αέριο στο Ισραήλ είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις διεθνείς τιμές.

Σύμφωνα με τον Ιμπραΐμ Ζαχράν, μέλος της συντονισμένης εκστρατείας κατά της πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ, η δεύτερη συμφωνία προβλέπει τιμή πώλησης στα 1,75 δολάρια ανά εκατομμύριο btu, περίπου το ένα δέκατο των διεθνών τιμών που παραμένουν στα 15 δολάρια ανά εκατομμύριο btu, ενώ, κατά την άποψή του, με αυτές τις τιμές η Αίγυπτος επιδοτεί στην πράξη την αγορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ.

Δεν λείπουν, παράλληλα, και οι φωνές οι οποίες υποστηρίζουν ότι για πολιτικούς λόγους η Αίγυπτος δεν πρέπει να πωλεί τίποτα στο Ισραήλ, ανεξάρτητα από το ύψος των τιμών .

Μία από αυτές είναι και εκείνη του τέως Μεγάλου Μουφτή της Αιγύπτου Νασρ Φαρίντ Ουάσιλ, σύμφωνα με τον οποίο, «Είναι απολύτως απαγορευμένο να υποστηρίζουμε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους, και η οποία έχει κάνει κατοχή στη γη της Παλαιστίνης», ο οποίος προσθέτει ότι «πρέπει να διακοπούν όλες οι οικονομικές σχέσεις με μια τέτοια χώρα».