Εν όψει των σημαντικών ανακαλύψεων κοιτασμάτων πετρελαίου στα ανοικτά της Βραζιλίας, η κυβέρνηση της χώρας στρέφεται πλέον προς την εκμετάλλευσή τους δίχως τη συνδρομή ξένων συμφερόντων.

Εν όψει των σημαντικών ανακαλύψεων κοιτασμάτων πετρελαίου στα ανοικτά της Βραζιλίας, η κυβέρνηση της χώρας στρέφεται πλέον προς την εκμετάλλευσή τους δίχως τη συνδρομή ξένων συμφερόντων.

 

Η πολιτική ηγεσία της Βραζιλίας σκοπεύει να αναθέσει την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κρατική (κατά 55,7%) Petrobras, αν και κάτι τέτοιο θα επιβράδυνε την ταχύτητα με την οποία θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα περίπλοκο έργο. Τα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν το 2007 και ο όγκος τους εκτιμάται στα δεκάδες δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, η μεγαλύτερη ποσότητα δηλαδή που έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια. Το πετρέλαιο βρίσκεται στο υπέδαφος θαλάσσιας περιοχής με βάθος 6 χιλιόμετρα στη λεκάνη Σάντος.

 

Το 62% των νέων κοιτασμάτων δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα και αναθέτοντάς τα στην Petrobras, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Ανοίγεται έτσι η πιθανότητα να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα της χώρας μέσω του πετρελαίου. Ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να αποκομίσει μεγαλύτερα κέρδη από την πώληση του πετρελαίου ώστε να διοχετεύσει μέρος τους προς την εκπαίδευση και τον τομέα της υγείας. Υπενθυμίζουμε ότι στη Βραζιλία το 10% του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι.

 

Προκειμένου να εφησυχάσουν τους φόβους των ξένων κυβερνήσεων και των πολυεθνικών, οι Βραζιλιάνοι υποστηρίζουν ότι η δική τους εθνική προσπάθεια δεν θα γίνει με κριτήριο εθνικιστικό όπως έγινε στη Βενεζουέλα ή τον Ισημερινό. Προς αυτή την κατεύθυνση οι ξένες εταιρείες δεν θα αποκλειστούν εντελώς, αντιθέτως σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιτρέπεται να κατέχουν και την πλειοψηφία. Καθώς για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων απαιτούνται 600 δις δολάρια στα επόμενα 20 χρόνια, η συμμετοχή των ξένων επιχειρήσεων θεωρείται βέβαιη, απλά παραμένει άγνωστο σε πιο βαθμό ακριβώς θα κληθούν να συμμετέχουν.

 

Τονίζεται επίσης ότι επειδή η οικονομία της χώρας στηρίζεται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, η Βραζιλία πιθανότατα δεν θα βρεθεί σε θέση να εξαρτάται απόλυτα από το πετρέλαιο όπως άλλες χώρες στο παρελθόν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Petrobras, Ζοσέ Σέρζιο Γκαμπριέλι δήλωσε σχετικά πως «η Petrobras είναι μεγάλη, αλλά η Βραζιλία είναι μεγαλύτερη». Επίσης, όπως δημοσιεύουν οι New York Times, ο κ. Γκαμπριέλι τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή δεν έχει εθνικιστικό μανδύα, απλά πρόκειται για την ανάγκη εξεύρεσης της λύσης εκείνης με τα μεγαλύτερα οφέλη.

 

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει σχετικό νομοσχέδιο πριν τις εκλογές του επομένου έτους, κάτι που κρίνεται δύσκολο, καθώς εκκρεμούν έρευνες για διαφθορά στελεχών της Petrobras και η διαμάχη με την αντιπολίτευση μαίνεται.