Η Βενεζουέλα δεν Ανανεώνει τη Συμφωνία με Κολομβία για Προνομιακή Παροχή Καυσίμων

Η Βενεζουέλα δεν Ανανεώνει τη Συμφωνία με Κολομβία για Προνομιακή Παροχή Καυσίμων
Energia.gr
Πεμ, 20 Αυγούστου 2009 - 13:30
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν προτίθεται να ανανεώσει τη διμερή συμφωνία με την Κολομβία που προέβλεπε την παροχή πετρελαίου στη χώρα αυτή με προνομιακές, μειωμένες τιμές, η ισχύς της οποίας έληξε πρόσφατα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ραφαέλ Ραμίρες στο Καράκας, καθώς η ένταση μεταξύ των δυο χωρών της Νότιας Αμερικής κλιμακώνεται
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν προτίθεται να ανανεώσει τη διμερή συμφωνία με την Κολομβία που προέβλεπε την παροχή πετρελαίου στη χώρα αυτή με προνομιακές, μειωμένες τιμές, η ισχύς της οποίας έληξε πρόσφατα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ραφαέλ Ραμίρες στο Καράκας, καθώς η ένταση μεταξύ των δυο χωρών της Νότιας Αμερικής κλιμακώνεται.

«Η συμφωνία ίσχυε για ένα χρόνο, που τέλειωσε χθες Τρίτη και δε βλέπουμε κανένα λόγο να την ανανεώσουμε», δήλωσε ο Ραμίρες, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κρατικής εταιρίας πετρελαίου PDVSA.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται καθώς οι σχέσεις Καράκας-Μπογοτά έχουν επιδεινωθεί ραγδαία μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Κολομβίας να διαθέσει στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και ιδιώτες συμβασιούχους του Πενταγώνου επτά στρατιωτικές βάσεις για χρήση σε επιχειρήσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομία της Κολομβίας όταν η κυβέρνησή της παίρνει τέτοιες, εντελώς εχθρικές προς το λαό μας, αποφάσεις», σημείωσε ο Ραμίρες.
Βάσει της συμφωνίας, οι επαρχίες της Κολομβίας που βρίσκονται στην μεθόριο με τη Βενεζουέλα εισήγαγαν 17 εκατ. λίτρα βενζίνης το μήνα στο μισό της τιμής της, σε μια προσπάθεια μείωσης του λαθρεμπορίου καυσίμων στην μεθόριο.

(από www.kathimerini.gr, 20/08/2009)