Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ - Παραρτήματος Θράκης κ. Παναγιώτης Τσέτουρας και ο γραμματέας Ευάγελος Μπίκος εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη θέση του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης όσον αγορά στην κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ - Παραρτήματος Θράκης κ. Παναγιώτης Τσέτουρας και ο γραμματέας Ευάγελος Μπίκος εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη θέση του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης όσον αγορά στην κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στην οποία μεταξύ άλλων επεσήμαναν ότι: «Αρχικά δεν είμαστε αρνητικοί σε κάθε μορφής ανάπτυξη, αλλά πρέπει με σοβαρότητα να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους της εκτέλεσης του έργου. Τους εθνικούς λόγους και τους ευρύτερα πολιτικούς και οικονομικούς της διακρατικής συμφωνίας δεν είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε, αν και κατά τα διαφαινόμενα η απόφαση αυτή έχει πάρει το δρόμο της και δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να την αποτρέψουμε».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν οι κ.κ Τσέτουρας και Μπίκος ότι το ΓΕΩΤΕΕ εξετάζει με επταμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων την εγκατάσταση και τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου από την πλευρά των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε μια πρώτη προσέγγιση και καταθέτοντας τις απόψεις τους με βάση αυτά που γνωρίζουν η πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης είναι:

1. Ο αγωγός πετρελαίου να καταλήγει στη θαλάσσια περιοχή πλησίον των γεωγραφικών ορίων των Νομών Έβρου και Ροδόπης, ώστε να μην υπάρχει οπτική όχληση στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης και στους τουρίστες της περιοχής.

2. Να κατασκευαστεί μικρό λιμάνι, για την εξυπηρέτηση της κοινοπραξίας, 2-3 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην παραπάνω περιοχή, μακριά από την πόλη.

3. Οι δεξαμενές αποθήκευσης του προϊόντος, που κατά πληροφορίες καταλαμβάνουν έκταση περίπου 950 στρεμμάτων, να κατασκευαστούν μακριά από την Εγνατία Οδό και τη Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης, άνωθεν της παλαιάς Εθνικής Οδού που ενώνει την Αλεξανδρούπολη με τις Σάππες και σε απόσταση από την Εγνατία Οδό.

4. Να εφαρμοσθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις του αγωγού στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

5. Να καταγραφεί ο θαλάσσιος πληθυσμός και να παρακολουθείται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Αναφερόμενοι στις περιβαλλοντικές επιπτώσιες του έργου ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ - Παραρτήματος Θράκης κ. Παναγιώτης Τσέτουρας και ο γραμματέας Ευάγελος Μπίκος τονίζουν ότι «μας ενδιαφέρει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κανένα οικονομικό μέγεθος δεν μπορεί να συγκριθεί με την αξία του φυσικού μας περιβάλλοντος» επισημαίνοντας πως «αν κάνουμε λάθος εκτίμηση και δεν πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του, τότε θα το πληρώσουμε ακριβά».