Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, φαίνεται ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την τάση που επικρατεί στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ. Σε έκθεση του πρίγκιπα Τουρκί αλ-Φαϊζάλ στο περιοδικό Foreign Policy, αναφέρεται ότι «οι αμερικανοί πολιτικοί χρησιμοποιούν κατά κόρον την ‘καραμέλα’ της ενεργειακής ανεξαρτησίας».

Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, φαίνεται ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την τάση που επικρατεί στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ.

 

Σε έκθεση του πρίγκιπα Τουρκί αλ-Φαϊζάλ στο περιοδικό Foreign Policy, αναφέρεται ότι «οι αμερικανοί πολιτικοί χρησιμοποιούν κατά κόρον την ‘καραμέλα’ της ενεργειακής ανεξαρτησίας». Ο πρίγκιπας αλ-Φαϊζάλ, που στο παρελθόν έχει διατελέσει πρέσβης στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζει αυτά τα σχόλια ως «πολιτικές σκοπιμότητες στη χειρότερη μορφή τους».

 

Όπως τονίζεται σε άρθρο των New York Times, οι Σαουδάραβες έχουν λόγους να ανησυχούν για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, καθώς βασικός στόχος της είναι η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όπως τονίζει ο πρίγκιπας αλ-Φαϊζάλ, η Σαουδική Αραβία κατέχει το 25% των πετρελαϊκών αποθεμάτων του πλανήτη και σκοπεύει να συνεχίσει να το εξάγει και στις επόμενες δεκαετίες.

 

Ο πρώην υπουργός Πετρελαίου, Σεΐχης Αχμέντ Ζακί Γιαμανί, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η Λίθινη Εποχή δεν έληξε επειδή ο κόσμος ξέμεινε από πέτρες και η εποχή του πετρελαίου δεν θα λήξει επειδή ο κόσμος θα ξεμείνει από πετρέλαιο. Πρόσθεσε ότι θα τελειώσει όταν βρεθεί κάτι που θα το αντικαταστήσει.

 

Η τάση είναι ήδη υπαρκτή. Η κατανάλωση στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να μειώνεται για πρώτη φορά από την αρχή της εποχής του πετρελαίου. Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η μεταστροφή αυτή.