Η Κίνα χρησιμοποιεί την κυριαρχία της σε μια σειρά από σπάνια μεταλλεύματα προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στις νέες εναλλακτικές ενεργειακές τεχνολογίες, οι οποίες χρησιμοποιούν τα εν λόγω υλικά, αναφέρει σε άρθρο της η ΙΗΤ. Όπως είχε τονίσει το 1992 ο Ντενγκ Χιάοπινγκ, η Μέση Ανατολή μπορεί να διαθέτει το πετρέλαιο, αλλά η Κίνα διαθέτει τις σπάνιες πρώτες ύλες.

Η Κίνα χρησιμοποιεί την κυριαρχία της σε μια σειρά από σπάνια μεταλλεύματα προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στις νέες εναλλακτικές ενεργειακές τεχνολογίες, οι οποίες χρησιμοποιούν τα εν λόγω υλικά, αναφέρει σε άρθρο της η ΙΗΤ. Όπως είχε τονίσει το 1992 ο Ντενγκ Χιάοπινγκ, η Μέση Ανατολή μπορεί να διαθέτει το πετρέλαιο, αλλά η Κίνα διαθέτει τις σπάνιες πρώτες ύλες. Σήμερα διαθέτει το 93% της ποσότητας αυτών των υλών και το 99% των δύο πιο σπάνιων από αυτά.

Τρείς από αυτές τις πρώτες ύλες, τα χημικά στοιχεία το νεοδύμιο, δυσπρόσιο και τέρβιο, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ελαφρών και ισχυρών μαγνητών, όπως αυτοί που διαθέτουν οι πύραυλοι για το σύστημα πλοήγησής τους. Τώρα πλέον, όμως, γίνεται χρήση τους και σε ανεμογεννήτριες και υβριδικά αυτοκίνητα. Καθώς οι πωλήσεις των υβριδικών έχουν εκτοξευτεί στην ανατολική Ασία και οι ανεμογεννήτριες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, η Κίνα έχει διπλασιάσει τις ετήσιες πωλήσεις της συνεχόμενα τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του OPEC σε παλαιότερες εποχές, η Κίνα τώρα επιχειρεί να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα πολύτιμα αυτά υλικά. Το Πεκίνο έχει θέσει ήδη ανώτατα ετήσια όρια για τις εξαγωγές αυτές, τα οποία φέτος αναμένεται να είναι μικρότερα από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό που προκαλεί πρόσθετη ανησυχία στις δυτικές κυβερνήσεις είναι οι φήμες για την περαιτέρω μείωση των εξαγωγών αυτών με βάση μυστικές αποφάσεις της κινεζικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της χώρας έχει υποβάλει έκθεση στην κυβέρνηση στην οποία αναλύεται το εξαετές πλάνο για την εξόρυξη των σπάνιων στοιχείων. Δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά εκπρόσωποι της βιομηχανίας εξορύξεων κάνουν λόγο για περαιτέρω μειώσεις των εξαγωγών προκειμένου να προσελκύσει η Κίνα τις βιομηχανίες στο έδαφός της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Πεκίνο επιχειρεί να υποχρεώσει τις εταιρείες που παράγουν προϊόντα σχετικά με τις προαναφερθείσες τεχνολογίες να εγκαταστήσουν την παραγωγή τους σε κινεζικό έδαφος, αντί να τους εξάγει τα απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία τους. Τονίζεται ότι οι ξένες εταιρείες που έχουν αποκτήσει δικαιώματα εισαγωγών για τα σπάνια στοιχεία, υποχρεούνται να καταβάλλουν επιπλέον φόρο προστιθέμενης αξίας 17% και φόρο εξαγωγών 25%. Οι φόροι αυτοί δεν θα είναι απαραίτητοι στην περίπτωση που αγοράσουν κατευθείαν τα τελικά προϊόντα (όπως οι μαγνήτες) από την κινεζική αγορά.

Νωρίτερα τη φετινή χρονιά φαινόταν πιθανή η προοπτική να χάσει η Κίνα σε ένα βαθμό αυτό το μονοπώλιο, καθώς επρόκειτο να εγκαινιαστούν στην Αυστραλία δύο νέα ορυχεία τα οποία θα παρήγαγαν ποσότητες ίσες με το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής. Οι επιχειρήσεις όμως που είχαν αναλάβει το έργο τελικά δεν κατάφεραν να βρουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση και τα έργα ανέλαβαν κινεζικές κρατικές εταιρείες, οι οποίες απέκτησαν μεγάλα μερίδια στις επιχειρήσεις αυτές. Η αγορά αυτή έχει ήδη την έγκριση της κυβέρνησης της Αυστραλίας, αλλά εκφράζονται αντιρρήσεις λόγω της υπόθεσης Rio Tinto