Ανακάλυψη «Γιγαντιαίου» Κοιτάσματος Πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από την BP

Ανακάλυψη «Γιγαντιαίου» Κοιτάσματος  Πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από την BP
Energia.gr
Τετ, 2 Σεπτεμβρίου 2009 - 15:07
Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, η BP Plc ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα «γιγαντιαίο» κοίτασμα πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, δυναμικότητας 3 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Το κοίτασμα, ένα από τα πιο βαθιά κοιτάσματα, βρέθηκε σε βάθος 10.685 μέτρων, και βρίσκεται στο block 102 του Keathley Canyon block, 400 χλμ. νοτιοανατολικά του Χιούστον.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, η BP Plc  ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα «γιγαντιαίο» κοίτασμα πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, δυναμικότητας 3 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Το κοίτασμα, ένα  από τα πιο βαθιά κοιτάσματα, βρέθηκε σε βάθος 10.685 μέτρων, και βρίσκεται στο block 102 του Keathley Canyon block, 400 χλμ. νοτιοανατολικά του Χιούστον. 

Η πρόσφατη ανακάλυψη καθιστά την BP, ως την μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία στον Κόλπο του Μεξικού, αυξάνοντας την παραγωγή της στην περιοχή κατά 50% (σε 600.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα), μετά το 2020. Η ανακάλυψη αυτή θα καθησυχάσει επίσης τις ανησυχίες σχετικά με την απροθυμία της BP να επενδύσει σημαντικά σε νέα έργα όπως στις πετρελαϊκές άμμους πετρελαϊκών του Καναδά, ή τα εκμετάλλευση ώριμων πεδίων.

«Θα πάρει λίγο χρόνο για να αναπτυχθεί, περίπου στο δεύτερο μισό της επόμενης δεκαετίας, αλλά είναι πολύ σημαντικό» δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Jonathan Rigby, αναλυτής της UBS AG.

Η BP έχει αναπτύξει συνολικά εννέα έργα στον Κόλπο του Μεξικού ενώ το 2007 ξεπέρασε σε επενδύσεις την Ολλανδική Shell Plc στην περιοχή.

Το κοίτασμα Tiber, στα όρια του οποία βρέθηκε το νέο πεδίο, το διαχειρίζεται η BP, σε ποσοστό 62%, ενώ με 20% συμμετέχει και η Βραζιλιάνική Petrobras και με 18% η ConocoPhillips.