Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να καλέσουν τα κράτη-μέλη του G20 να δώσουν τέλος στις επιδοτήσεις στα καύσιμα εντός πέντε ετών, στη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στην Πενσυλβάνια, σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή του πρακτορείου Reuters. Η αιτιολογία για την πρόταση αυτή είναι ότι οι επιδοτήσεις προκαλούν διαστρέβλωση της αγοράς πετρελαίου και πετρελαιοειδών.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να καλέσουν τα κράτη-μέλη του G20 να δώσουν τέλος στις επιδοτήσεις στα καύσιμα εντός πέντε ετών, στη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στην Πενσυλβάνια, σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή του πρακτορείου Reuters. Η αιτιολογία για την πρόταση αυτή είναι ότι οι επιδοτήσεις προκαλούν διαστρέβλωση της αγοράς πετρελαίου και πετρελαιοειδών, ενώ παράλληλα αυξάνουν τεχνητά τη ζήτηση και οδηγούν σε μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα.

Με βάση τις ΗΠΑ, τα μέλη του G20 θα πρέπει να κάνουν την πρόταση αυτή πράξη εντός πέντε ετών, ενώ θα ασκηθούν πιέσεις και στις τρίτες χώρες ώστε να την υιοθετήσουν μέχρι το 2020.

Πέρα από τις επιδοτήσεις, η αμερικανική πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει και το ζήτημα της διαφάνειας, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να παρέχουν περισσότερες και πιο έγκυρες πληροφορίες σχετικά με την αγορά πετρελαίου, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές λεπτομερέστερα δεδομένα για τα αποθέματα και τις μελλοντικές παραδόσεις.

Η διαφάνεια και η κερδοσκοπία έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τις αγορές εμπορευμάτων, μετά το ράλι της τιμής του πετρελαίου, που πέρυσι έφτασε τα 150 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας πλήγμα στις οικονομίες των χωρών-καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει ήδη κάποια μέτρα κατά της κερδοσκοπίας, αφού η ρυθμιστική αρχή Commodity Futures Trading Commission (CFTC) περιόρισε πρόσφατα τον αριθμό των θέσεων που μπορεί να κατέχει μια πλευρά, ενώ έχουν γίνει και βελτιώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα της συλλογής πληροφοριών.