Στα 68 δολάρια το βαρέλι κινείται το αργό, καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει τα όρια της παραγωγής και προμηθειών κατά τη συνεδρίαση του καρτέλ αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη. Και οι 26 αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι ο OPEC θα διατηρήσει την παραγωγή του σε 24,845 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Στα 68 δολάρια το βαρέλι κινείται το αργό, καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει τα όρια της παραγωγής και προμηθειών κατά τη συνεδρίαση του καρτέλ αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη. Και οι 26 αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι ο OPEC θα διατηρήσει την παραγωγή του σε 24,845 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ παρουσιάζουν αύξηση κατά 13% σε σχέση με πέρυσι και βρίσκονται στα 343,4 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ οι προμήθειες πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης έχουν σκαρφαλώσει στα 163,6 εκατ. βαρέλια (το υψηλότερο από το 1983)

Η επιτυχία του OPEC στην αύξηση του πετρελαίου από ένα πενταετές χαμηλά τον Δεκέμβριο σε κέρδος 53% αυτού του έτους πιθανότατα θα πείσει τους υπουργούς Πετρελαίου των χωρών-μελών να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή, στη μεθαυριανή συνεδρίαση.

Περαιτέρω μείωση της παραγωγής πέρα από τις περσινές μειώσεις-ρεκόρ της περσινής χρονιάς, θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Kose Maria Botelho de Vasconcelos, την περασμένη εβδομάδα.

Στα τέλη Αυγούστου η τιμή του αργού ήταν περίπου 75 δολάρια το βαρέλι, τιμή που ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας θεωρεί κατάλληλη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς αφού θα μπορούσε να επιτρέψει τη συνέχιση των επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα χωρίς να υπονομευθούν οι προσπάθειες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι υπουργοί Πετρελαίου του Κουβέιτ, του Ιράν, της Λιβύης, του Κατάρ και του Ιράκ, έχουν προχωρήσει στις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε αντίστοιχα σχόλια με αυτά του προέδρου του ΟΠΕΚ, Kose Maria Botelho de Vasconcelos, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την υποστήριξή τους στα τρέχοντα επίπεδα.

Το Ιράν αναμένει μεν ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του, όμως θεωρεί ότι οι παραγωγοί δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με τη σημερινή τιμή πετρελαίου.