Το Μεξικό κινείται στην οδό της Petrobras, καθώς είναι πιθανό να υιοθετήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιχειρήσουν να αναζωογονήσουν την πετρελαϊκή της βιομηχανία. Το παράδειγμα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βραζιλίας εξετάζεται από την κυβέρνηση του Μεξικού, η οποία καλείται να κρίνει ποια από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εκεί θα ήταν ωφέλιμα στην περίπτωση εταιρειών όπως η Pemex.

Το Μεξικό κινείται στην οδό της Petrobras, καθώς είναι πιθανό να υιοθετήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιχειρήσουν να αναζωογονήσουν την πετρελαϊκή της βιομηχανία. Το παράδειγμα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βραζιλίας εξετάζεται από την κυβέρνηση του Μεξικού, η οποία καλείται να κρίνει ποια από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εκεί θα ήταν ωφέλιμα στην περίπτωση εταιρειών όπως η Petroleos Mexicanos.

 

Ο πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλντερόν, αποφάσισε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις μετά την πτώση της παραγωγής της Pemex, η οποία υποδηλώνει τα προβλήματα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Μεξικού. Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας, Τζορτζίνα Κέσελ, «το Μεξικό πρέπει να βρει τα μέσα να αποκτήσει την τεχνολογία και τους πόρους που χρειάζονται προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις πρώτες ύλες του Κόλπου του Μεξικού».

 

Η Βραζιλία έδωσε την άδεια στην Petrobras να συνεργαστεί με ξένες εταιρείες προκειμένου να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της επικράτειάς της, ενώ πρόσφατα αίσθηση έκανε η ανακάλυψη του κοιτάσματος στο Τούπι, το οποίο διαθέτει 8 δις βαρέλια.

 

Σύμφωνα με την κα Κέσελ, η πρόσφατη ανακάλυψη δεύτερου μεγάλου κοιτάσματος εκ μέρους της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού τονίζει τις δυνατότητες που έχει η περιοχή για νέες ανακαλύψεις.

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος Καλντερόν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει την Pemex, η οποία θυμίζουμε ότι δημιουργήθηκε από την κρατικοποίηση βρετανικών και αμερικανικών επιχειρήσεων το 1938. Η εταιρεία σκοπεύει να δαπανήσει 19,5 δις δολάρια τη φετινή χρονιά για νέες ανακαλύψεις και για σχέδια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε μεγάλα βάθη.

 

Πέρυσι, το μεξικανικό Κογκρέσο έδωσε την άδεια στην Pemex να προχωρά σε συμφωνίες με ξένες εταιρείες για την παραγωγή πετρελαίου, ενώ τα νέα συμβόλαια αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τα τέλη του 2009.