Οι τιμές του αργού κατέγραψαν χθες τα μεγαλύτερα κέρδη του τελευταίου μήνα, υπερβαίνοντας τα 71 δολάρια στη Νέα Υόρκη, ενόψει της σημερινής συνόδου του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Σήμερα το πρωί επωλείτο στα 70,4 δολάρια στο ICE του Λονδίνου για την ποικιλία Brent για παραδόσεις Οκτωβρίου.

Οι τιμές του αργού κατέγραψαν χθες τα μεγαλύτερα κέρδη του τελευταίου μήνα, υπερβαίνοντας τα 71 δολάρια στη Νέα Υόρκη, ενόψει της σημερινής συνόδου του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Σήμερα το πρωί επωλείτο στα 70,4 δολάρια στο ICE του Λονδίνου για την ποικιλία Brent για παραδόσεις Οκτωβρίου.

Το καρτέλ αναμένεται ότι θα διατηρήσει σταθερό το επίσημο πλαφόν παραγωγής του, ικανοποιημένο από τα επίπεδα των 70 δολαρίων στα οποία διαμορφώνονται οι τιμές τον τελευταίο καιρό, αλλά και επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη συμμόρφωση των χωρών-μελών με τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις. Να σημειώσουμε ότι τον Αύγουστο το ποσοστό συμμόρφωσης έφτασε στο 68% ενώ η συνολική παραγωγή αργού, μη συμπεριλαμβανομένου των NGL, των μελών του OPEC διαμορφώθηκε στα 28,7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναίμι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η αγορά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, εφοδιάζεται σταθερά και οι τιμές είναι καλές για όλους, καταναλωτές και παραγωγούς». Άλλοι αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι το ζήτημα της συμμόρφωσης θα συζητηθεί σε μια κατά τα λοιπά «ομαλή και άνετη» σύνοδο.

Ενώ ο OPEC δηλώνει ικανοποιημένος, αυτή που επωφελείται από τη διατήρηση του πλαφόν παραγωγής του στα σημερινά επίπεδα φαίνεται πως είναι η -εκτός καρτέλ- Ρωσία. Η χώρα ξεπέρασε σε εξαγωγές τη Σαουδική Αραβία το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Η παραγωγή της κινήθηκε τον Αύγουστο στα 9,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως , ενώ της Σαουδικής Αραβίας ανήλθε στα 7,9 εκατ. βαρέλια. Αλλά και στις εξαγωγές η κατάσταση έχει διαμορφωθεί υπέρ της Ρωσίας αφού εξάγει πλέον γύρω στα 7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, ενώ για τη Σαουδική Αραβία οι εξαγωγές έχουν μειωθεί στα 6,3 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο ως συνέπεια των ποσοστώσεων του OPEC.

Αιτία για την αυξημένη παραγωγή της Ρωσίας είναι οι φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης προς τις εταιρείες όπως η Rosneft, η Lukoil και η TNK-BP, για την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων στη Σιβηρία. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η Ρωσία είναι σε θέση να συντηρήσει τον ρυθμό αυτό παραγωγής. Ο Έντουαρντ Μορς της LCM Commodities, δήλωσε στην ΙΗΤ ότι αναμένει να αυξηθεί καθώς χρειάζεται πετρέλαιο για την τροφοδοσία ενός νέου αγωγού προς την Ανατολική Ασία ο οποίος ήδη κατασκευάζεται.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις υπογραμμίζουν και την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της Ρωσίας και του OPEC. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο ο κ. Σέτσιν, αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρόεδρος της Rosneft, είχε δηλώσει σε συνέλευση του OPEC ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να μειώσει δραστικά την παραγωγή της προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ραγδαία μείωση των τιμών. Η κίνηση αυτή τελικά δεν έγινε, απογοητεύοντας τα κράτη-μέλη του οργανισμού.