Για πρώτη φορά κατά την τελευταία 20ετία, η Ρωσία κατακτά την πρώτη θέση στον κόσμο ως προς τις εξαγωγές πετρελαίου και προϊόντων του, ξεπερνώντας την παραδοσιακή ηγέτιδα δύναμη στον τομέα αυτό, τη Σαουδική Αραβία.
Για πρώτη φορά κατά την τελευταία 20ετία, η Ρωσία κατακτά την πρώτη θέση στον κόσμο ως προς τις εξαγωγές πετρελαίου και προϊόντων του, ξεπερνώντας την παραδοσιακή ηγέτιδα δύναμη στον τομέα αυτό, τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι εξαγωγές της Ρωσίας ξεπέρασαν τα 7,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Την ίδια χρονική περίοδο οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν στα επτά εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, για πρώτη φορά έπειτα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία γίνεται η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου και καυσίμων στον κόσμο, σε διάστημα ενός τριμήνου.

Στο παρελθόν, κατά περιόδους, είχε βρεθεί και πάλι στην πρώτη θέση, αλλά μόνο σε διάστημα ενός μηνός και κυρίως λόγω συγκυριακών καταστάσεων.

Τη σημαντικότερη συμβολή στην ανάδειξη της Ρωσίας στην πρώτη θέση, είχαν οι εταιρείες Rosneft, LUKoil και THK-BP, οι οποίες προέβησαν σε αύξηση της παραγωγής, με αφορμή την άνοδο των τιμών στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στην κορυφή των ισχυρότερων πετρελαιοπαραγωγών κρατών βρισκόταν η Σαουδική Αραβία, με εξαγωγές που έφταναν περίπου τα 7,39 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η Ρωσία βρέθηκε στη δεύτερη θέση με περίπου 7,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Σαουδική Αραβία ακολουθεί την πολιτική που διαμορφώνουν οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ, με τις ποσοστώσεις στην παραγωγή. Το καρτέλ του πετρελαίου έχει προχωρήσει σε συνολική μείωση της παραγωγής έως και 5,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, με αποτέλεσμα αυτή η μείωση να κατανέμεται αναλογικά στις χώρες-μέλη.

Στην παρούσα φάση, η παραγωγή σε όλες τις χώρες του ΟΠΕΚ βρίσκεται λίγο κάτω από τα 25 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ τον Ιούλιο του 2008 ξεπερνούσε τα 30,3 εκατ. βαρέλια.

Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή «μαύρου χρυσού» στη Ρωσία συνεχίζει την αυξητική πορεία της.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Σεργκέι Σμάτκο εξέφρασε την εκτίμηση ότι για το σύνολο του τρέχοντος έτους, η παραγωγή θα είναι αυξημένη κατά 0,4% και θα φτάσει στους 490 εκατ. τόνους.

(www.globalenergy.gr)