Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του σχετικά με την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση προβαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην σχετική μηνιαία έκθεσή η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, καθώς η ζήτηση στις βορειοαμερικανικές χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς και στα ασιατικά κράτη εκτός ΟΟΣΑ ήταν μεγαλύτερη από ό, τι ανεμένετο. Αν και η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, η ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να παραμένει ισχνή για το υπόλοιπο του έτους
Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του σχετικά με την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση προβαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην σχετική μηνιαία έκθεσή η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, καθώς η ζήτηση στις βορειοαμερικανικές χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς και στα ασιατικά κράτη εκτός ΟΟΣΑ ήταν μεγαλύτερη από ό, τι ανεμένετο. Αν και η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, η ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να παραμένει ισχνή για το υπόλοιπο του έτους, κι αυτό διότι η αυξημένη ζήτηση των εκ των ΟΟΣΑ κρατών πιθανότατα να αμβλυνθεί από την συσσώρευση αποθεμάτων στην Κίνα.

Όσον αφορά την προσφορά πετρελαίου τον Αύγουστο, η έκθεση του Οργανισμού εμφάνισε μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας στα 84,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα εξαιτίας της παραγωγής των εκ των εκτός OPEC χωρών. Ωστόσο, οι συνολικές εκτιμήσεις για πετρελαϊκή παραγωγή των κρατών αυτών στα 51 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2009 και στα 51,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2010 παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με τις αντίστοιχες της έκθεσης του περασμένου μηνός. Επιπλέον, η εκτίμηση για τα παράγωγα φυσικού αερίου του OPEC κυμαίνεται στα 5,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το τρέχον έτος και στα 6,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2010.

Η ημερήσια προσφορά αργού του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών τον περασμένο μήνα αυξήθηκε κατά 55 χιλιάδες βαρέλια φτάνοντας στα 28,8 εκατ. βαρέλια, ενώ η ημερήσια παραγωγή των 11 κρατών-μελών του OPEC σημείωσε αύξηση κατά 80 χιλιάδες, ανερχόμενη πλέον στα 26,3 εκατ. βαρέλια, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο του οργανισμού κατά 1,4 εκατ. βαρέλια. 

Η νέα έκθεση του ΙΕΑ δεν είχε δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα όταν συνεδρίαζε ο OPEC στην Βιέννη, ο οποίος αποφάσισε τελικά να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου. Παράλληλα, η έκκληση προς τον OPECγια μεταβολή στην παραγωγή του αργού και στα αποθέματα αναθεωρήθηκε στα 28,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τρίτο τρίμηνο και στα 27,9 εκατ. για το τέταρτο τρίμηνο του 2009, καθώς αναμένεται αύξηση της ζήτησης.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή προϊόντων διύλισης το τρίτο τρίμηνο του έτους αναθεωρήθηκαν επίσης ανοδικά αυτόν τον μήνα κατά 0,2 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τον Αύγουστο, φτάνοντας στα 72,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω προβλέψεων για αύξηση στην ζήτηση, αλλά και εξαιτίας των επιπτώσεων στην παραγωγή των ΗΠΑ από τους τυφώνες. Ωστόσο, τα χαμηλά περιθώρια διύλισης εξακολουθούν να ασκούν πίεση στην παραγωγή προϊόντων διύλισης.

Τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν, σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά πετρελαίου, κατά 12,8 εκατ. βαρέλια τον Ιούλιο, ανερχόμενα στα 2.778 εκατ. βαρέλια, 4,6% πάνω από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα. Η μέση αύξηση στην παραγωγή προϊόντων απόσταξης στις τρεις κυριότερες περιφέρειες, και ιδιαίτερα στην Βόρειο Αμερική, αντιστάθμισε την μείωση στα αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου. Όσον αφορά την κάλυψη της ζήτησης στα τέλη Ιουλίου, αυτή παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου στις 61,8 ημέρες.

Οι τιμές του αργού, εξάλλου, σημείωσαν άνοδο τον Αύγουστο κατά 7 δολάρια το βαρέλι και εκυμαίνοντο στα επίπεδα των 71 – 73 δολαρίων. Πιθανότατα, οι τιμές έχουν φτάσει τα ανώτατα όρια υπό τις παρούσες συνθήκες και κινούνται στα 68 με 74 δολάρια το βαρέλι, ενώ, όπως εκτιμά ο ΙΕΑ, η μελλοντική κατεύθυνση των τιμών θα εξαρτηθεί αρκετά από την διάρκεια της αύξησης στην παραγωγή προϊόντων διύλισης.