Τα φτερά του ετοιμάζεται να ανοίξει για πρώτη φορά σήμερα το ρωσικό φουτουριστικό μαχητικό τζετ 5ης γενιάς. Το Τ-50 (Sukhoi PAK FA), που σχεδιάστηκε με σκοπό να ανταγωνιστεί τα αμερικανικά F-22 Raptor και F-35 Lightning II, είναι ένα εντυπωσιακό αεροσκάφος εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και αέρος-θαλάσσης 5ης γενιάς, θα φέρει δυο πυροβόλα των 30mm

Τα φτερά του ετοιμάζεται να ανοίξει για πρώτη φορά σήμερα το ρωσικό φουτουριστικό μαχητικό τζετ 5ης γενιάς. Το Τ-50 (Sukhoi PAK FA), που σχεδιάστηκε με σκοπό να ανταγωνιστεί τα αμερικανικά F-22 Raptor και F-35 Lightning II, είναι ένα εντυπωσιακό αεροσκάφος εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και αέρος-θαλάσσης 5ης γενιάς, θα φέρει δυο πυροβόλα των 30mm, ενώ προβλέπεται να ενταχθεί στο οπλοστάσιο της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας το 2015.

Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση φαίνεται πως όχι απλά δεν επηρέασε τις πωλήσεις ρωσικών όπλων, αλλά αντίθετα τις εκτόξευσε. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής εξαγωγών της Ροσομπορονέξπορτ, Ανατόλι Ισάικιν, η Ρωσία το 2009 εξήγαγε στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 7,4 δισ. δολαρίων, 10% δηλαδή περισσότερο από τον αντίστοιχο του 2008. Η κούρσα ανόδου των πωλήσεων στρατιωτικοτεχνικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τον Α. Ισάικιν, συνεχίζεται εδώ και περίπου 10 χρόνια, καθώς από το 2001 έως και το 2009 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 140%.

Κυριότεροι πελάτες της Ρωσίας είναι η Ινδία, η Αλγερία, η Κίνα, η Βενεζουέλα, η Μαλαισία και η Συρία, ενώ οι οιωνοί για την πορεία πωλήσεων τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαιτέρως θετικοί, καθώς το χαρτοφυλάκιο συμβάσεων της Ροσομπορονέξπορτ, έχει ξεπεράσει τα 34 δισ. δολάρια! Η είδηση από τη χθεσινή ενημέρωση του Ανατόλι Ισάικιν προήλθε από την παραδοχή πως την πόρτα της Ρωσίας, προκειμένου να προμηθευτούν όπλα, έχουν πλησιάσει το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ωστόσο, διευκρίνισε, είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί αν μπορεί να ευοδωθεί η στρατιωτική συνεργασία με τις δύο αυτές χώρες και ποιου είδους οπλικά συστήματα θα περιλαμβάνει, ενώ υπογράμμισε πως σε περίπτωση τελικής συμφωνίας, θα προηγηθεί η άδεια των ΗΠΑ προκειμένου να υλοποιηθεί.

Απαντώντας στο αν υπάρχουν προβλήματα στην εξοπλιστική συνεργασία με το Ιράν, ο επικεφαλής εξαγωγών της Ροσομπορονέξπορτ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει το παραμικρό εμπόδιο. Εστιάζοντας στις προοπτικές συνεργασίας με τις αραβικές χώρες, ο Ισάικιν δήλωσε πως οι ενδείξεις είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Κρίνοντας τη μέχρι σήμερα συνεργασία, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει έστω και μια αραβική χώρα με την οποία η Μόσχα να μην έχει αναπτύξει στρατιωτικοτεχνική συνεργασία, που περιλαμβάνει την προμήθεια αεροσκαφών, ελικοπτέρων, αντιαεροπορικών συστημάτων και όπλων πεζικού.

Για το μεγάλο κεφάλαιο, αυτό της πώλησης ρωσικών όπλων σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αφού υπενθύμισε πως μέχρι στιγμής η Μόσχα προμηθεύει όπλα την Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και με ορισμένες που βρίσκονται υπό ένταξη.

(από την εφημερίδα «Καθημερινή», 29/1/2010)