Έτοιμη να «διορθώσει» τη θέση της σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος σχεδιάζεται να διέρχεται από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, ως συμβιβαστική απάντηση στην ένωση του ρωσικού μονοπωλίου Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz είναι η Ρωσία. Στην δήλωση αυτή προέβη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Αερίου Βαλέρι Γιάζεφ, μιλώντας σε τηλεοπτική σύνδεση, που οργάνωσε το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι
Έτοιμη να «διορθώσει» τη θέση της σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος σχεδιάζεται να διέρχεται από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, ως συμβιβαστική απάντηση στην ένωση του ρωσικού μονοπωλίου Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz είναι η Ρωσία. Στην δήλωση αυτή προέβη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Αερίου Βαλέρι Γιάζεφ, μιλώντας σε τηλεοπτική σύνδεση, που οργάνωσε το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Όπως είπε ο κ. Γιάζεφ, «εάν λυνόταν σήμερα το ζήτημα της ένωσης Gazprom και Naftogaz, τότε θα υπήρχε και διόρθωση στο θέμα του South Stream, όμως δεν μπορούμε να καθόμαστε και να περιμένουμε χρόνια, ώσπου η Ουκρανία να αποφασίσει, εάν θα εγκρίνει την ένωση ή όχι». Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι υπάρχουν συμφωνίες για τον South Stream, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι και η ουκρανική πλευρά πρέπει το ταχύτερο να λάβει τις αποφάσεις της.

Η πρόταση για τη δημιουργία μιας εταιρείας που θα προήρχετο από την συνένωση των κρατικών εταιρειών φυσικού αερίου Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διατυπωθεί πρώτη φορά επισήμως τον περασμένο Απρίλιο, από τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Νικολάι Αζάροφ. Η υλοποίησή της εκτιμάται ότι θα οδηγούσε στην σύσταση ενός τεράστιου κολοσσού φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά την διατύπωση της πρότασης, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ, είχε εν συνεχεία εκφράσει την ετοιμότητα της εταιρείας του να προχωρήσει σε ανταλλαγή μετοχών με την ουκρανική Ναφτογκάζ.

Εκπρόσωπος της Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις Γιάζεφ, αρκούμενος να δηλώσει ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άρνηση της Ρωσίας από την κατασκευή του παρακαμπτήριου αγωγού.

Το ρωσικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού δικτύου αγωγών, που αποτελούσε κάποτε ενιαίο δίκτυο με εκείνο της Gazprom, εξέλιξη για την οποία δεν έχει αντιρρήσεις η σημερινή «φιλορωσική» ουκρανική κυβέρνηση, ζητώντας εγγυήσεις για την πληρότητα του δικτύου και ακύρωση των εναλλακτικών σχεδίων κατασκευής αγωγών, όπως ο South Stream, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το ουκρανικό ΥΠΕΞ «περιττή σπατάλη πόρων», εφ' όσον υπάρχει η οδός προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού δικτύου.

Στην ενοποίηση Gazprom και Naftogaz αντιδρά σφοδρά η ουκρανική αντιπολίτευση και ειδικά κύκλοι γύρω από την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, μιλώντας για «υποθήκευση εθνικών συμφερόντων» και «ολοκληρωτική παράδοση στη Ρωσία».
Σύμφωνα με αναλυτές, δεν τίθεται θέμα ολοκληρωτικής ακύρωσης του αγωγού, καθώς ο South Stream δημιουργεί για τη Ρωσία πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και έχει μεγαλύτερη σημασία από τη συμμετοχή και τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού δικτύου και ότι σε περίπτωση ενοποίησης των εταιρειών φυσικού αερίου Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε μόνο να τεθεί ζήτημα περιορισμού των όγκων αερίου που θα διοχετεύονται στον αγωγό, ώστε να παραμείνει βιώσιμο και το ουκρανικό δίκτυο.