Άδεια για την κατασκευή τερματικού LNG έλαβε η γερμανική εταιρία «TGE Gas Engineering» από το υπουργείο Οικονομίας της Σλοβενίας, έπειτα από τρία χρόνια αναμονής.

Άδεια για την κατασκευή τερματικού LNG έλαβε η γερμανική εταιρία «TGE Gas Engineering» από το υπουργείο Οικονομίας της Σλοβενίας, έπειτα από τρία χρόνια αναμονής.

Το εν λόγω έργο πάντως δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση της γερμανικής εταιρίας, ο εκπρόσωπος της οποίας στη Λιουμπλιάνα, Ούρος Πρόσεν, δήλωσε ότι η θέση της σλοβενικής κυβέρνησης «είναι αδικαιολόγητη».

Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε ότι η απόφαση του υπουργείου να μην συμπεριλάβει το έργο στην εθνική ενεργειακή στρατηγική, οδηγεί τη διοίκησή της σε προσεκτική εξέταση των επόμενων «βημάτων» της για τη διευθέτηση του θέματος.

Η άδεια, που υπεγράφη από την υπουργό Ντάρια Ράντιτς, αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο βήμα για την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Ωστόσο, η κ. Ράντιτς, δήλωσε πως δεν πρόκειται να προτείνει το έργο ως μέρος της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο «η απόφαση είναι τελική».

Η κ. Ράντιτς αναφέρθηκε στο ψήφισμα για την Στρατηγική της Αδριατικής, που εγκρίθηκε από το σλοβενικό κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ψήφισμα, είπε η υπουργός, αντιτίθεται στην κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στα σλοβενικά χωρικά ύδατα, για περιβαλλοντικούς, μεταφορικούς και κοινωνικούς λόγους, καθώς και για λόγους ασφάλειας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Ματέι Λαχόβνικ, είχε απορρίψει την αίτηση της γερμανικής εταιρίας, τον Ιούλιο του 2007, όμως, λίγο αργότερα, το διοικητικό δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν λόγοι που να εμποδίζουν τη γερμανική εταιρία να λάβει την άδεια.

Η «TGE Gas Engineering» είχε προειδοποιήσει τη σλοβενική κυβέρνηση ότι ενδέχεται να κινηθεί δικαστικά σε περίπτωση που τελικά δεν λάβει την άδεια κατασκευής του έργου και εάν το project δεν περιληφθεί τελικά στην εθνική ενεργειακή στρατηγική.