«GEOFAR: Μία Ευρωπαϊκή Λύση για τις Εφαρμογές της Γεωθερμίας στην Ισπανία» - Ένα Workshop του ΙΕΝΕ και του IGME Ισπανίας

«GEOFAR: Μία Ευρωπαϊκή Λύση για τις Εφαρμογές της Γεωθερμίας στην Ισπανία» - Ένα Workshop του ΙΕΝΕ και του IGME Ισπανίας
energia.gr
Παρ, 17 Σεπτεμβρίου 2010 - 09:34
Πραγματοποιήθηκε εχθές, 16 Σεπτεμβρίου, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, το 1ο Σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GEOFAR, στο οποίο, ως γνωστόν, συμμετέχει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης ( ΙΕΝΕ) και το οποίο είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης από κοινού με το Γεωλογικό και Μεταλλευτικό Ινστιτούτο Ισπανίας (Instituto Geológico y Minero de España - IGME). Το Σεμινάριο είχε τίτλο “GEOFAR: A European Solution for Geothermal Energy Projects in Spain” ( «GEOFAR: Μία Ευρωπαϊκή Λύση για τις Εφαρμογές της Γεωθερμίας στην Ισπανία») και την πρώτη συνεδρία άνοιξε με εισαγωγική του ομιλία ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής
Πραγματοποιήθηκε εχθές, 16 Σεπτεμβρίου, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, το 1ο Σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GEOFAR, στο οποίο, ως γνωστόν, συμμετέχει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης ( ΙΕΝΕ) και το οποίο είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης από κοινού με το Γεωλογικό και Μεταλλευτικό Ινστιτούτο Ισπανίας (Instituto Geológico y Minero de España - IGME). Το Σεμινάριο είχε τίτλο  “GEOFAR: A European Solution for Geothermal Energy Projects in Spain”  ( «GEOFAR: Μία Ευρωπαϊκή Λύση για τις Εφαρμογές της Γεωθερμίας στην Ισπανία») και την πρώτη συνεδρία άνοιξε με εισαγωγική του ομιλία ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής.

Το Σεμινάριο ξεκίνησε με την παρουσίαση ειδικού βίντεο το οποίο προετοίμασε το ΙΕΝΕ και το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο τμήμα video του διαδικτυακού τόπου του Ινστιτούτου
http://www.iene.gr/category.asp?cid=21&lng=1  

Στο Σεμινάριο συμμετείχαν πάνω από 100 εκπρόσωποι της βιομηχανίας, κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται με τη γεωθερμία, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α. Στουςομιλητέςτου Σεμιναρίου συγκαταλέγονται η κα. Carmen Lopez Ocon, από το IDAE (Instituto para la Diversificacion y Ahorro de la Energia) της Ισπανίας, ο κ. Mathias Hiegl, Εκτελεστικός Διευθυντής της γερμανικής Erlangen AG, η οποία είναι και ο Συντονιστής του Προγράμματος GEOFAR, ο κ. Kai Imolauer της γερμανικής Roedl & Partner, ο κ. Philippe Dumas του EGEC (European Geothermal Energy Council), η κα. Margarita de Gregorio, της ισπανικής APPA (Spanish Renewable Energy Association), ο κ. Raul Hidalgo, της ισπανικής Petratherm Espana, ο κ. Borja Izquierdo, του ισπανικού CDTI (Centre for Industrial Technology Development) και ο κ. Celestino Garcia Noceda, του ισπανικού IGME.

Το Πρόγραμμα « GEOFAR – Geothermal Finance and Awareness in European Regions» ( «GEOFAR – Χρηματοδότηση και Ενημέρωση για την Γεωθερμία σε Ευρωπαϊκές Περιφέρειες») χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την εφαρμογή και προώθηση Γεωθερμίας στην Ευρώπη. Το Πρόγραμμα GEOFAR εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Intelligent Energy Europe” (IEE), το οποίο αποτελεί μέρος του Προγράμματος-Πλαισίου Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας.

Το GEOFAR στοχεύει στην ανάδειξη των μη τεχνικών δυσχερειών και εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα σχέδια εκμετάλλευσης της γεωθερμίας στα πρώτα τους στάδια και στα οποία οφείλεται η έλλειψη επενδύσεων σε αυτή τη μορφή ενέργειας στην Ευρώπη. Ένας από τους κύριους σκοπούς του GEOFAR είναι να προτείνει λειτουργικές λύσεις και να αυξήσει την πληροφόρηση σχετικά με την γεωθερμία ανάμεσα σε όσους είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να προωθηθούν οι επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Παρ’ ότι πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν μεγάλο γεωθερμικό δυναμικό και οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν σήμερα μία πολύ πιο αποτελεσματική χρήση ης γεωθερμικής ενέργειας, η αξιοποίηση του δυναμικού αυτού κρίνεται ακόμη ανεπαρκής. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πληροφόρησης ανάμεσα σε όσους εμπλέκονται στην λήψη αποφάσεων αλλά και στους επενδυτές, καθώς και στα ελλιπή χρηματοδοτικά σχήματα. Το GEOFAR αναπτύσσει και προτείνει κατάλληλες και καινοτόμους λύσεις χρηματοδότησης, αυξάνει την ενημέρωση και διαχέει την γνώση και την πληροφορία προς διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων.

Το GEOFAR αποτελεί μία κοινοπραξία οκτώ ευρωπαϊκών ινστιτούτων και εταιρειών από πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. Οι 8 εταίροι του Προγράμματος GEOFAR περιλαμβάνουν: το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – ΙΓΜΕ (Ελλάδα), το Instituto Geologico y Minero de Espana (Ισπανία), το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης – ΙΕΝΕ (Ελλάδα), το Arena (Πορτογαλία), την Rödl & Partner (Γερμανία), την EnergoGroup (Ελλάδα), την BRGM (Γαλλία) και την ErlangenAG, η οποία και είναι ο Συντονιστής του Προγράμματος (Γερμανία).

Το Πρόγραμμα GEOFAR χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει την ανάλυση, τα ευρήματα και την περιγραφή των τεχνολογικών και χρηματοδοτικών μεθόδων, ενώ το δεύτερο επικεντρώνεται στη διάχυση πληροφοριών. Στο πρώτο μέρος τα αποτελέσματα συνίστανται σε διάφορες αναφορές σχετικά με τη γεωθερμική δραστηριότητα σε επιλεγμένες χώρες, περιπτωσιακές μελέτες (case studies), προτάσεις για χρηματοδοτικά εργαλεία, συνοπτικές παρουσιάσεις καινοτόμων γεωθερμικών τεχνολογιών και, κυρίως, σε χρηματοδοτικά σχήματα εγκεκριμένα από ειδικούς του χώρου. Το δεύτερο μέρος σχετίζεται με τη διάχυση πληροφοριών, όπως η τακτική ενημέρωση του διαδικτυακού τόπου του GEOFAR (www.geofar.eu), ένα βίντεο-ντοκυμαντέρ για την γεωθερμία, ανακοινώσεις Τύπου και η έκδοση ενός τριμηνιαίου newsletter. Επιπλέον, μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων διοργανώνονται στην Μαδρίτη, την Λισσαβώνα, την Μπρατισλάβα, τη Βουδαπέστη και τη Σόφια. Ένα μεγάλο Συνέδριο θα οργανωθεί στην Θεσσαλονίκη, στις αρχές του 2011, στη διάρκεια του οποίου όλοι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα θα ανακοινώσουν τα τελικά πορίσματα και συμπεράσματα του GEOFAR, ενώ άλλες σχετικές εργασίες θα παρουσιαστούν από ειδικούς και εκπροσώπους εταιρειών του χώρου της γεωθερμίας.

Το GEOFAR στοχεύει, χάρη σε αυτή την ευρεία εκστρατεία διάχυσης να ενημερώνει σε τακτική βάση τις διάφορες ομάδες οι οποίες εμπλέκονται με τη γεωθερμία σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, συνεισφέροντας, έτσι, στην προώθηση της ενημέρωσης και τη διαμόρφωση ενός θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος για την γεωθερμία.

Untitled from Iene on Vimeo.