Προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγωγών φυσικού αερίου και η απομάκρυνση από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μείωση της προσφοράς και να στρέψουν τις ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ασία, απηύθυνε η Gazprom. Τα ευρωπαϊκά σχέδια για δημιουργία ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης των αγωγών αερίου πιθανόν να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στα δίκτυα και στους αποθηκευτικούς χώρους, τονίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στο website της εταιρείας
Προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγωγών φυσικού αερίου και η απομάκρυνση από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μείωση της προσφοράς και να στρέψουν τις ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ασία, απηύθυνε η Gazprom.

Τα ευρωπαϊκά σχέδια για δημιουργία ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης των αγωγών αερίου πιθανόν να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στα δίκτυα και στους αποθηκευτικούς χώρους, τονίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στο website της εταιρείας.

Παράλληλα, η στροφή προς τα συμβόλαια μικρότερης διάρκειας και στις πωλήσεις άμεσης παράδοσης εκτιμάται ότι θα μειώσει την προσφορά φυσικού αερίου, αν υποχωρήσουν οι τιμές.

«Η αξιοπιστία της τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο θα καθοριστεί από τον ανταγωνισμό με άλλες παγκόσμιες αγορές αερίου, ειδικά στην Ασία», υπογραμμίζει ο Μεντβέντεφ. «Η μεταρρύθμιση θέτει έναν πραγματικό κίνδυνο υπο-επενδύσεων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία αερίου.»

H Gazprom – το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου – στρέφει την προσοχή της στην Ασία, έπειτα από δεκαετίες εξάρτησης από την Ευρώπη όσον αφορά στις εξαγωγές της.

Κοινοπραξία με επικεφαλής τη ρωσική εταιρεία άρχισε να μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα την περασμένη χρονιά και σκοπεύει να υπογράψει συμβόλαιο, το 2011, για την παροχή στην China National Petroleum Corp. 30 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως για διάστημα 30 ετών.

Την ίδια στιγμή, ο Μεντβέντεφ εκτιμά ότι η Ευρώπη θα αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς η παραγωγή της φθίνει. Η Gazprom εκτιμά ότι η ζήτηση της ΕΕ για αέριο θα ξεπεράσει την παραγωγή της Ένωσης κατά 380 δισ. κυβικά μέτρα το 2020 και κατά 440 δισ. κυβικά μέτρα το 2030. Πέρυσι, η ρωσική εταιρεία τροφοδότησε την Ευρώπη με 140,6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.