Οι ενισχυμένες εξαγωγές αντιστάθμισαν αντιστάθμισαν την ασθενικότερη αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα οι οικονομίες της τελευταίας να σημειώσουν συνολικά τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1%, επαληθεύοντας επακριβώς τις προηγούμενες προβλέψεις
Οι ενισχυμένες εξαγωγές αντιστάθμισαν αντιστάθμισαν την ασθενικότερη αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα οι οικονομίες της τελευταίας να σημειώσουν συνολικά τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1%, επαληθεύοντας επακριβώς τις προηγούμενες προβλέψεις.

Κινητήρια δύναμη της αύξησης του ΑΕΠ υπήρξε η επίδοση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Το ΑΕΠ αυξήθηκε στη Γερμανία 2,2% και στη Γαλλία, τη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, κατά 0,7%. Οι λεγόμενες περιφερειακές οικονομίες υστέρησαν σε ανάπτυξη, με την Ισπανία να εμφανίζει ρυθμό 0,2%, ενώ στην Ελλάδα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 1,8%.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης οι εξαγωγές ανήλθαν κατά 4,4% έναντι των προβλέψεων για 4,3%. Οι καταναλωτικές δαπάνες, αντίθετα, ενισχύθηκαν μόλις 0,2% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου εν συγκρίσει με τις προβλέψεις για αύξηση κατά 0,5%. Οι επενδύσεις το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν 1,5% έναντι του 1,8% των προβλέψεων, ενώ οι δημόσιες δαπάνες συμβάδισαν με τις εκτιμήσεις και ενισχύθηκαν 0,5%. Καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη ανακόπτει ταχύτητα και οι κρατικές δαπάνες μειώνονται, ώστε να περισταλούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, η οικονομία αγωνίζεται να συσπειρώσει τις δυνάμεις της, με την ανεργία στα υψηλότερα επίπεδα δωδεκαετίας. Οι συνθήκες αυτές αποθαρρύνουν τους καταναλωτές. Πάντως, κατά το ίδιο τρίμηνο ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις 33 χώρες-μέλη του.

Ειδικότερα, τον μήνα Αύγουστο οι παραγγελίες στα εργοστάσια της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 20,3% σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση ήταν σχεδόν τετραπλάσια απ' ό,τι είχαν υπολογίσει οι οικονομολόγοι τον Αύγουστο. Η θετική εξέλιξη αποδίδεται στη ζωηρή ζήτηση για αγαθά, στα οποία κατευθύνονται οι επενδύσεις, όπως είναι ο μηχανοκατασκευαστικός εξοπλισμός.

Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες προσαρμοσμένες σε εποχικούς παράγοντες και στον πληθωρισμό αυξήθηκαν κατά 3,4% τον Αύγουστο συγκριτικά με τον Ιούλιο, όταν είχαν μειωθεί κατά 1,6%. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τα στοιχεία είναι άριστα», τόνισε ο Αντρέας Σοϊέρλε, οικονομολόγος της DekaBank στη Φρανκφούρτη. Η γερμανική οικονομία θα αισθανθεί την παγκόσμια κάμψη, αλλά τηρουμένων των αναλογιών θα δούμε σημαντική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο.

Στην περίπτωση της Ισπανίας υπήρξαν και πάλι θετικά δείγματα. Τον Αύγουστο η βιομηχανική της παραγωγή σημείωσε αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση, ενώ τον Ιούλιο είχε μία απροσδόκητη μείωση 0,1%, η οποία φανερώνει και το ότι το τρίτο τρίμηνο η ανάκαμψη χάνει τον ρυθμό της. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής μόλις κατά 0,2%.

Ωστόσο, η μηνιαία αύξηση του Αυγούστου κατά 0,4% αποδεικνύεται η βραδύτερη μεταξύ των πέντε μηνών του έτους, που η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε. Η κυβέρνηση Θαπατέρο εφαρμόζει μέτρα λιτότητας, τα αυστηρότερα των τελευταίων τριάντα χρόνων, ώστε να ελέγξει τα ελλείμματα. Ο αντίκτυπος φαίνεται στο ότι το ΑΕΠ είχε σημάδια καθαρής αποδυνάμωσης το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντεθ Ορντόνεθ.