Ολοκληρώθηκαν οι Eργασίες της Πρωτοποριακής Επιχειρηματικής Συνάντησης «Ενέργεια Β2Β 2010» του ΙΕΝΕ

Ολοκληρώθηκαν οι Eργασίες της Πρωτοποριακής Επιχειρηματικής Συνάντησης «Ενέργεια Β2Β 2010» του ΙΕΝΕ
energia.gr
Δευ, 29 Νοεμβρίου 2010 - 08:33
Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010, οι εργασίες της πρωτοποριακής επιχειρηματικής συνάντησης «Ενέργεια Β2Β 2010» (25-27 Νοεμβρίου) που οργάνωσε το ΙΕΝΕ στο πλαίσιο της «4ης Εβδομάδας Ενέργειας» (22-27 Νοεμβρίου 2010). Η ενεργειακή αποδοτικότητα και η γεωθερμία ήταν οι θεματικές στις οποίες ήταν αφιερωμένα τα δύο workshop της σημερινής τελευταίας ημέρας του «Ενέργεια Β2Β 2010»

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010, οι εργασίες της πρωτοποριακής επιχειρηματικής συνάντησης «Ενέργεια Β2Β 2010» (25-27 Νοεμβρίου) που οργάνωσε το ΙΕΝΕ στο πλαίσιο της «4ης Εβδομάδας Ενέργειας» (22-27 Νοεμβρίου 2010). Η ενεργειακή αποδοτικότητα και η γεωθερμία ήταν οι θεματικές στις οποίες ήταν αφιερωμένα τα δύο workshop της σημερινής τελευταίας ημέρας του «Ενέργεια Β2Β 2010».

Στο workshop για την ενεργειακή αποδοτικότητα, κλάδος ο οποίος το τελευταίο διάστημα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της Πολιτείας, αλλά και του κοινού, συντονιστής ήταν ο κ. Γιώργος Καμάρας, Διευθύνων Σύμβουλος, Helesco A.E. και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ. Συμμετείχαν πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι και εκπρόσωποι εταιρειών με πολύχρονη πείρα στον χώρο, οι οποίοι παρουσίασαν βιοκλιματικά κτήρια, αναφέρθηκαν σε κρίσιμες παραμέτρους για την αποτελεσματική εφαρμογή της εξοικονόμησης ενέργειας στον φωτισμό, αλλά και στις μεταφορές, ενώ αναφέρθηκαν και στις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στον χώρο, με τις οποίες για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά ένα νομικό πλαίσιο για τις Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ - ESCOs) .

Στον πολλά υποσχόμενο, αν και όχι επαρκώς αξιοποιημένο στην Ελλάδα, κλάδο της γεωθερμίας ήταν αφιερωμένο το επόμενο workshop, με συντονιστή τον Δρ. Γεώργιο Συντζανάκη, Μηχ/γο - Ηλ/γο, τ.Β.Γ. Δ/ντή ΔΕΗ και μέλος Δ.Σ. του ΙΕΝΕ. Κορυφαίοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, αλλά και στελέχη εταιρειών του κλάδου έλαβαν μέρος στην συζήτηση. Αναλύθηκαν τόσο οι παράμετροι του γεωθερμικού δυναμικού της Ελλάδας, όσο και οι εφαρμογές της γεωθερμίας, αλλά και τα γενικότερα οφέλη από την ανάπτυξη του κλάδου για την ελληνική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο κ. Νίκος Σοφιανός, Συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΙΕΝΕ, παρουσίασε το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “GEOFAR”, στο οποίο συμμετέχει το Ινστιτούτο. Το πρόγραμμα « GEOFAR – Geothermal Finance and Awareness in European Regions» («GEOFAR – Χρηματοδότηση και Ενημέρωση για την Γεωθερμία σε Ευρωπαϊκές Περιφέρειες») χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την εφαρμογή και προώθηση Γεωθερμίας στην Ευρώπη. Το Πρόγραμμα GEOFAR εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “ Intelligent Energy Europe” (IEE), το οποίο αποτελεί μέρος του Προγράμματος-Πλαισίου Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας.

Παράλληλα με τα workshop, στην διάρκεια του «Ενέργεια Β2Β 2010» του ΙΕΝΕ οι συμμετέχουσες εταιρείες είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν την δραστηριότητα και τα προϊόντα τους στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής (Λεωφ. Συγγρού 103-105, Αθήνα), στο οποίο λαμβάνει χώρα το σημαντικό αυτό επιχειρηματικό γεγονός του ΙΕΝΕ.

Η εκδήλωση αυτή του ΙΕΝΕ συγκέντρωσε τις κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο στην χώρα μας, και ιδιαίτερα στην «Πράσινη Επιχειρηματικότητα», καθώς και τράπεζες, επενδυτικά funds και εταιρείες χρηματοπιστωτικών συμβούλων με καθιερωμένη και δυναμική παρουσία στην Ελλάδα και διεθνώς.

Γενικότερα, στο «Ενέργεια Β2Β 2010» δόθηκε έμφαση στις παρουσιάσεις προϊόντων, υπηρεσιών και στα projects των εταιρειών υπό μορφή σεμιναρίων και workshops, όπου δυνατότητα συμμετοχής είχαν μόνο οι επαγγελματίες επισκέπτες και οι εταιρείες και οργανισμοί που συμμετέχουν στην εκδήλωση, ενώ μέσω ειδικού γραφείου που σύστησε το ΙΕΝΕ οργανώθηκαν συναντήσεις και επαφές μεταξύ εκπροσώπων τραπεζών και funds με τις συμμετέχουσες εταιρείες από τον χώρο της ενέργειας.

Χορηγοί της «4ης Εβδομάδας Ενέργειας» του ΙΕΝΕ ήταν ο Όμιλος Μυτιληναίος, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ υποστηρικτές οι εταιρείες EGL, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Siemens.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα «Καθημερινή», τα περιοδικά Ecotec, «Αέριο και Ηλεκτρισμός» και «Ανεμολόγια», καθώς και τα sites Euro2day και Energia.gr