Θα αποδειχθεί η Μαδρίτη πιο τολμηρή από το Παρίσι απέναντι στο Βερολίνο; Το ερώτημα εύλογα τίθεται μετά την προχθεσινή δήλωση της υπουργού Οικονομίας Σαλγκάδο που φωτογραφίζει χωρίς να κατονομάζει τους Μέρκελ-Σαρκοζί και τη συμφωνία της Ντοβίλ στις 18 Οκτωβρίου ως υπαίτιους για τη σημερινή επίθεση που υφίσταται η χώρα από τις αγορές.

Θα αποδειχθεί η Μαδρίτη πιο τολμηρή από το Παρίσι απέναντι στο Βερολίνο; Το ερώτημα εύλογα τίθεται μετά την προχθεσινή δήλωση της υπουργού Οικονομίας Σαλγκάδο που φωτογραφίζει χωρίς να κατονομάζει τους Μέρκελ-Σαρκοζί και τη συμφωνία της Ντοβίλ στις 18 Οκτωβρίου ως υπαίτιους για τη σημερινή επίθεση που υφίσταται η χώρα από τις αγορές.

Και για όσους θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της Σαλγκάδο, ας αρκεσθούν στην προχθεσινή επίσης δήλωση του επικεφαλής της Deutsche Bank Ακερμαν που χαρακτηρίζει την αμφισβήτηση της Ισπανίας από τις αγορές αδικαιολόγητη, καθώς τα προβλήματα του τραπεζικού της τομέα είναι διαχειρίσιμα.

Η Ισπανίδα υπουργός έσπασε ένα ταμπού, αυτό που θέλει τις δημοσιονομικά εκτεθειμένες χώρες να μη μιλούν, για να μην καταστήσει η Γερμανία πιο οδυνηρές τις προϋποθέσεις διάσωσής τους, μια στάση που σύμφωνα με την προχθεσινή «Μοντ» έχει υιοθετήσει και η Γαλλία του Σαρκοζί: «Ελλείψει συμφωνίας με το Βερολίνο? Υπάρχει ο φόβος της μετάδοσης της κρίσης στη Γαλλία, με τη χώρα να εγκλωβίζεται σε ιαπωνικού τύπου ύφεση για μια δεκαετία», είναι ο αποκαλυπτικός υπότιτλος του σχετικού δημοσιεύματος.

Εξαίρεση στην έμφοβη σιωπή του νότου, μέχρι στιγμής, μόνον η σκληρή δήλωση του Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι, τον περασμένο μήνα, για τις ευθύνες της Μέρκελ.

Τι σημαίνει η δήλωση Σαλγκάδο; Προεξοφλεί βέτο της Μαδρίτης σε οποιαδήποτε μορφή της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, όπως σημειώνει σε χθεσινό της σχόλιο η Ιστοσελίδα Eurointelligence.com;

Ένα είναι βέβαιο, αργά, αλλά σταθερά, τα επόμενα θύματα του ντόμινο που εξαπέλυσαν από την Ντοβίλ οι Μέρκελ-Σαρκοζί -Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο- συνειδητοποιούν ότι με τη σιωπή δεν κερδίζουν τίποτε και ότι θα ήταν προτιμότερο να πολιτικοποιήσουν την κρίση θέτοντας το Βερολίνο ενώπιον των ευθυνών του, σε μια στιγμή που, όπως αποτυπώνεται στην πρόσφατη αρθρογραφία του Spiegel, η γερμανική ελίτ έχει αρχίσει να πανικοβάλλεται από την ανεξέλεγκτη τροπή της νέας κρίσης που εξαπέλυσε στην Ευρωζώνη η καγκελάριος:

Προχθές, Τρίτη, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του «Spiegel» δύο άρθρα που οι τίτλοι τους και μόνον αρκούν για να πιστοποιήσουν ότι η πολιτική Μέρκελ αρχίζει να πανικοβάλει τους συμπατριώτες της. « Η κρίση του ευρώ ζημιώνει τη φήμη της Γερμανίας» είναι ο τίτλος του πρώτου δημοσιεύματος, με το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο να φέρεται να σχεδιάζει εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για να περιορισθεί το αντιγερμανικό κλίμα στην Ευρώπη, ενώ το δεύτερο άρθρο με τίτλο «Οι καταστροφικές συνέπειες της επιστροφής στο μάρκο», επισημαίνει ότι αν η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα είναι μοιραίο πλήγμα για τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, η διαπίστωση ισχύει ιδιαίτερα για τη Γερμανία.

Ένα είναι βέβαιο: Κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι η διορθωτική κίνηση της περασμένης Κυριακής που θέλει πλέον το κούρεμα των κρατικών ομολόγων να γίνεται κατά περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες που εφαρμόζει το ΔΝΤ σε ανάλογες περιπτώσεις δεν αρκεί για να πείσει τις αγορές, όπως δεν θα αρκέσει ούτε και η πιο γενναία αύξηση των διαθεσίμων του προσωρινού μηχανισμού, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF.

Πολύ απλά, οι αγορές θέλουν σαφή και χωρίς περιστροφές ευρωπαϊκή δέσμευση του Βερολίνου.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 02/12/2010)