Όταν πέντε πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ - Κίσινγκερ, Σουλτς, Μπέικερ, Ηγκλμπέργκερ και Πάουελ που υπηρέτησαν Ρεπουμπλικάνους Προέδρους απευθύνουν έκκληση στο απερχόμενο Κογκρέσο να επικυρώσει στον τελευταίο μήνα της θητείας του τη Συνθήκη START με τη Ρωσία, είναι σαφές ότι η ολόπλευρη προσέγγιση των δύο χωρών είναι απόλυτη προτεραιότητα για το Λευκό Οίκο.

Όταν  πέντε πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ - Κίσινγκερ, Σουλτς, Μπέικερ, Ηγκλμπέργκερ και Πάουελ που υπηρέτησαν Ρεπουμπλικάνους Προέδρους απευθύνουν έκκληση στο απερχόμενο Κογκρέσο να επικυρώσει στον τελευταίο μήνα της θητείας του τη Συνθήκη START με τη Ρωσία, είναι σαφές ότι η ολόπλευρη προσέγγιση των δύο χωρών είναι απόλυτη προτεραιότητα για το Λευκό Οίκο.

Σεένασκηνικό όπου η Ουάσιγκτον προσπαθεί με την επέκταση της ρευστότητας και την αύξηση των εξαγωγών να βγάλει την Οικονομία από την ύφεση, η στάση της Κίνας που αρνείται να ανατιμήσει το γιουάν και της Γερμανίας που όχι μόνον δεν αυξάνει την εσωτερική ζήτηση, αλλά προκαλεί ευρωπαϊκό ντόμινο χρηματοπιστωτικής αποσταθεροποίησης, η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας προβάλλει όσο ποτέ αναγκαία για την κυβέρνηση Ομπάμα.

Η έκκληση των πέντε πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ουσία αποβλέπει να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους στην απερχόμενη Γερουσία να συνεργασθούν ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία για την έγκριση της Συνθήκης. Χωρίς την έγκριση της START δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για την Αντιπυραυλική Ασπίδα, ο οποίος με τη σειρά του θα ανοίξει το δρόμο για την αναζήτηση ισότιμης συμμετοχής της Μόσχας στην εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.

Στη σημερινή παγκόσμιασυγκυρία οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία θα ορίσουν σε μεγάλο βαθμό το περιθώριο ελιγμών των ΗΠΑ σεμιασειρά από μέτωπα:

-Κοινός παρονομαστής συμφερόντων ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου είναι αναγκαίος για να διασφαλίσει η Ουάσιγκτον την ήδη εν εξελίξει παρέμβασή της στην κρίση της Ευρωζώνης χωρίς παρενέργειες στη Διατλαντική Σχέση. Με άλλα λόγια, για μην μπορεί το Βερολίνο να επισείει στην Ουάσιγκτον την απειλή μιας συνολικής διμερούς συμμαχίας με τη Μόσχα.

-Η συνεργασία της Μόσχας στην ασταθή περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με τον Νομισματικό Πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας να έχει πιθανές παρενέργειες σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας -από την ένταση στην κορεατική χερσόνησο μέχρι τις διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ταϊβάν- είναι σαφές ότι είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

-Απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα -από το καθαρά επιχειρησιακό μέχρι και το πολιτικό- είναι η συνεργασία της Μόσχας στο Αφγανιστάν που έχει και την πτυχή μεταφοράς εμπειρίας λόγω της παλαιότερης εμπλοκής της ΕΣΣΔ στη χώρα αυτή τη δεκαετία του '80.

-Καθοριστικής σημασίας είναι και η συνεργασία της Μόσχας στις πιέσεις που προωθούν οι ΗΠΑ μέσω ΟΗΕ αλλά και της Ομάδας των Έξη( Πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συν η Γερμανία) ώστε η Τεχεράνη να αναγκασθεί να δεχθεί διεθνή έλεγχο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

Η έκκληση των πέντε πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρντμεντ πιστοποιεί την ανησυχία τους για το ότι τα επόμενο Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή και έχουν βελτιώσει τη θέση τους στη Γερουσία, θα μπορούσε να βραχυκυκλώσει επ' αόριστον τη δυναμική βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Η συνολική προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας θα εξυπηρετούσε και ζωτικά συμφέροντα της Αθήνας, καθώς θα τερμάτιζε την έντονη αντιπαράθεση για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, εξέλιξη που θα καθιστούσε τη Νοτιοανατολική Ευρώπη προνομιακό χώρο ρωσοαμερικανικής συνεργασίας.