Την Κυριακή ο Σόιμπλε πρόσφερε -φραστικά- όλα όσα αρνείται η Μέρκελ τους τελευταίους μήνες: Σε συνέντευξή του στη λαϊκιστική και ευρωσκεπτικιστική εφημερίδα Bild am Sontag αποδέχθηκε την ανάγκη διαπραγμάτευσης για δημοσιονομική ένωση στην Ευρωζώνη και προέβλεψε ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα θα υπάρχει μια δομή πολύ ισχυρότερη από αυτό που περιγράφουμε σήμερα ως «Πολιτική Ένωση», χαρακτήρισε απίθανη και καταστροφική την έξοδο ακόμη και μικρής χώρας από την Ευρωζώνη

Την Κυριακή ο Σόιμπλε πρόσφερε -φραστικά- όλα όσα αρνείται η Μέρκελ τους τελευταίους μήνες: Σε συνέντευξή του στη λαϊκιστική και ευρωσκεπτικιστική εφημερίδα Bild am Sontag αποδέχθηκε την ανάγκη διαπραγμάτευσης για δημοσιονομική ένωση στην Ευρωζώνη και προέβλεψε ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα θα υπάρχει μια δομή πολύ ισχυρότερη από αυτό που περιγράφουμε σήμερα ως «Πολιτική Ένωση», χαρακτήρισε απίθανη και καταστροφική την έξοδο ακόμη και μικρής χώρας από την Ευρωζώνη, για να καταλήξει στην απόρριψη της πρότασης για έκδοση ευρω-ομολόγου αλλά και της αύξησης του αποθεματικού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF.

Πρόκειται για πραγματική διαφοροποίηση ή για τακτικό ελιγμό εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, όπου το Βερολίνο χρειάζεται και τη συναίνεση των υπολοίπων για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης;

Μια μέρα μετά τη συνέντευξη Σόιμπλε, δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από το μηχανισμό EFSF, καθώς ο Τρισέ έδωσε τρίμηνη μόνον παράταση στην πρακτική αυτή της ΕΚΤ, που του στοίχισε σκληρές επιθέσεις της γερμανικής πλευράς πιέζοντας έτσι την πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης να αναλάβει τις ευθύνες της. Η προσπάθεια προσκρούει πάλι στη Μέρκελ, όπως σημειώνουν οι FT και επιβεβαίωσαν οι διαψεύσεις που ακολούθησαν.

Η Μέρκελ χρειάζεται όσο ποτέ την ομοφωνία των «27», καθώς αρκεί ένας αντιρρησίας για να εκτροχιάσει τον Γαλλογερμανικό Συμβιβασμό, που στη βελτιωμένη του εκδοχή προβλέπει κατά περίπτωση συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη στήριξη χωρών, και σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο Σόιμπλε, οι διαβεβαιώσεις του είναι πολύτιμη στήριξη στην προσπάθεια Μέρκελ για τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας στα «μαλακά».

Το Βερολίνο θέλει χωρίς κραδασμούς εγκαθίδρυση της γερμανικής Ευρώπης, χρειάζεται συναίνεση γιατί γνωρίζει ότι μια νέα επίθεση των αγορών ύστερα από αντιπαράθεση στη Σύνοδο Κορυφής μεθαύριο θα βραχυκυκλώσει τα σχέδιά της.

Περισσότερο ενδιαφέρον από τη συνέντευξη Σόιμπλε στην Bild am Sontag που έκανε την Ιστοσελίδα Eurointelligence να διερωτάται χθες αν πρόκειται για συμπεριφορά ρουτίνας «καλού μπάτσου» στην ανάκριση, παρουσιάζει δημοσίευμα της τσεχικής εφημερίδας Lidove Noviny, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, όπου η Μέρκελ φέρεται να ζητά πιεστικά από την Πολωνία κα την Τσεχία να επισπεύσουν την προσχώρησή τους στην Ευρωζώνη, δημοσίευμα που διαψεύσθηκε χλιαρά από τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου.

Ετσι, την ώρα που ο Σόιμπλε βλέπει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την Ευρωζώνη να γίνεται πρώτα Οικονομική και στην συνεχεία Πολιτική Ένωση, η Μέρκελ προσπαθεί να επιβάλει επιλογές που οδηγούν το νότο σε μακρόχρονη ύφεση, πιθανή χρεοκοπία και περιθωριοποίηση - έξοδο και την ίδια στιγμή πιέζει για είσοδο των δύο σημαντικότερων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην ΟΝΕ.

Με άλλα λόγια, αν ο νότος της Ευρωζώνης κοστίζει και είναι κοινωνικά και πολιτικά δύστροπος, για την Ανατολική Ευρώπη, την παλιά Μεσευρώπη (Mitelleuropa) των αρχών του 20ού αιώνα ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά, καθώς πάντοτε είχε θέση στα οράματα της γερμανικής Ευρώπης.

Τούτων λεχθέντων οι διαβεβαιώσεις Σόιμπλε δείχνουν ότι η σκληρή γραμμή του Βερολίνου είναι εν μέρει «μπλόφα», καθώς σήμερα χρειάζεται τη συναίνεση των εταίρων του.

Το δίλημμα

Το Βερολίνο θέλει χωρίς κραδασμούς εγκαθίδρυση της γερμανικής Ευρώπης. Η Α. Μέρκελ χρειάζεται συναίνεση γιατί γνωρίζει ότι μια νέα επίθεση των αγορών, ύστερα από αντιπαράθεση στη Σύνοδο Κορυφής μεθαύριο, θα βραχυκυκλώσει τα σχέδιά της...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 14/12/2010)