Το 40,984% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων ελέγχει πλέον ο όμιλος Λάτση. Όπως αναφέρεται ανακοίνωση των ΕΛΠΕ προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως και τον Δεκέμβριο του 2009 ο όμιλος Λάτση - δια της εταιρείας Paneuropean Oil and Industrial Holdings - αύξησε τη συμμετοχή του στα Ελληνικά Πετρέλαια κατά περίπου 3% και έτσι έως το τέλος του προηγούμενου έτους ήλεγχε το 39,023%

Το 40,984% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων ελέγχει πλέον ο όμιλος Λάτση. Όπως αναφέρεται ανακοίνωση των ΕΛΠΕ προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως και τον Δεκέμβριο του 2009 ο όμιλος Λάτση - δια της εταιρείας Paneuropean Oil and Industrial Holdings - αύξησε τη συμμετοχή του στα Ελληνικά Πετρέλαια κατά περίπου 3% και έτσι έως το τέλος του προηγούμενου έτους ήλεγχε το 39,023%. Εντός του 2010, υπήρξε μεταβολή στην αλυσίδα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων μέσω των οποίων κατέχονται τα δικαιώματα ψήφου και το ποσοστό συμμετοχής του ομίλου Λάτση στα ΕΛΠΕ, ενώ αυξήθηκε και το ποσοστό συμμετοχής.

Έτσι, ο όμιλος Λάτση ελέγχει πλέον το 40,984% του μετοχικού κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε 125.262.955 κοινές ονομαστικές μετοχές, μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Investment Limited. Με τις κινήσεις αυτές ο όμιλος ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο αυτού του ελληνικού δημοσίου, που κατέχει άμεσα 27,46% και μέσω της ΔΕΚΑ 8,02%, δηλαδή συνολικό ποσοστό 35,48%.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ενίσχυση του ποσοστού του ομίλου Λάτση, δεν αναμένεται να αλλάξει την άτυπη συμφωνία με το Δημόσιο, που διέπει το management της εταιρίας, σύμφωνα με την οποία ο όμιλος Λάτση ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο και το Δημόσιο τον πρόεδρο. Επίσης, όπως σχολιάζουν στελέχη του χώρου, επ’ ευκαιρία και της επιστολής Παπακωνσταντίνου για περικοπές μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, τα ΕΛ-ΠΕ δεν αποτελούν ΔΕΚΟ και κατ' επέκταση η μισθολογική πολιτική ορίζεται από το μέτοχο του 41%.