Αυξημένη προσφορά κατέθεσε πρόσφατα η Rio Tinto για την εξαγορά της αυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης οπτάνθρακα (κωκ) Riversdale Mining, ύψους 3,9 αυστραλιανών δολαρίων (3 δις ευρώ). Σε περίπτωση που η προσπάθεια εξαγοράς τελεσφορήσει, ο επενδυτικός προϋπολογισμός της Rio Tinto για το 2011 θα επιβαρυνθεί κατά 1 δις δολ. ΗΠΑ (760 εκατ. ευρώ), ενώ ήδη ανέρχεται στα 11 δις ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2010 ανήλθε στα 4 δις δολ. και η προγραμματιζόμενη αύξηση εντάσσεται στα σχέδια της Rio Tinto να εκμεταλλευτεί την αύξηση των τιμών, αλλά και την παραγωγή της

 

Αυξημένη προσφορά κατέθεσε πρόσφατα η Rio Tinto για την εξαγορά της αυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης οπτάνθρακα (κωκ) Riversdale Mining, ύψους 3,9 αυστραλιανών δολαρίων (3 δις ευρώ). Σε περίπτωση που η προσπάθεια εξαγοράς τελεσφορήσει, ο επενδυτικός προϋπολογισμός της Rio Tinto για το 2011 θα επιβαρυνθεί κατά 1 δις δολ. ΗΠΑ (760 εκατ. ευρώ), ενώ ήδη ανέρχεται στα 11 δις ευρώ.

 

Το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2010 ανήλθε στα 4 δις δολ. και η προγραμματιζόμενη αύξηση εντάσσεται στα σχέδια της Rio Tinto να εκμεταλλευτεί την αύξηση των τιμών, αλλά και την παραγωγή της.

 

Συγκεκριμένα, η Rio Tinto ανακοίνωσε ότι θα απαιτηθεί η επένδυση 1 δις δολ. σε υποδομές για την ανάπτυξη του εξορυκτικού προγράμματος άνθρακα της Riversdale στην Μοζαμβίκη. Αν και η εταιρεία παραδέχεται ότι η επένδυση θα εκτινάξει τα επενδυτικά της έξοδα για το 2011, στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η εξεύρεση κοιτασμάτων άνθρακα μεγάλης κλίμακας και καλής ποιότητας είναι σήμερα δύσκολη και τα κοιτάσματα της Μοζαμβίκης είναι γεωγραφικά σε θέση κατάλληλη για εξαγωγές προς την Ινδία, την Βραζιλία ή ακόμη και την Κίνα.

 

Η ενδεχόμενη επέκταση της εταιρείας στην Αφρική αποτελεί προσπάθεια να επανέλθει στις εξαγορές μετά από την καταστροφική, γι’ αυτήν, διετία 2008-2009, η οποία σημαδεύτηκε από πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων. Εξάλλου, η μετρητοίς εξαγορά της καναδικής εταιρείας χάλυβα, Alcan, έναντι 38 δις δολ. το 2007, περίοδο εκτίναξης των τιμών των μεταλλευμάτων, επιβάρυνε με υπερβολικά χρέη την Rio Tinto, η οποία αναγκάστηκε στην συνέχεια να εκποιήσει πολλά περιουσιακά της στοιχεία, ανάμεσα στα οποία ανθρακωρυχεία σε ΗΠΑ και Ν. Αφρική. Επίσης, απέκρουσε πρόταση εξαγοράς της από την ΒΗP Billiton.

 

Το 2010 θα πρέπει να θεωρηθεί περίοδος ανάκαμψης για την εταιρεία, λόγω και της ανόδου των τιμών, που την επανέφεραν στην κερδοφορία.

 

Έτσι, σήμερα η Rio Tinto εμφανίζεται πρόθυμη να εξαγοράσει τα συγκεκριμένα πεδία στην Μοζαμβίκη, χώρα που μαστίζεται από πολιτική αστάθεια, με στόχο να συμμετάσχει στον αγώνα δρόμου για την απόκτηση ανθρακωρυχίων στην Δυτική Αφρική. Ήδη, η βραζιλιάνικη Vale, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης σιδήρου στον κόσμο, σύντομα θα αρχίσει παραγωγή από το ορυχείο της Moatize, αξίας 1,3 δις δολ., εντείνοντας τον ανταγωνισμό των δύο εταιρειών.

 

H Riverdale κατέχει τα ορυχεία Benga και Zambeze στην Μοζαμβίκη, που συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα αναξιοποίητα αποθέματα θερμικού άνθρακα και κωκ παγκοσμίως. Αν και η Rio Tinto έχει το προβάδισμα για την απόκτησή τους (εξασφάλισε σε συμφωνίες προ-προσφοράς το 14,9% των μετοχών της Riversdale και έχει την εύνοια όλων των μελών του ΔΣ της, πλην του διορισμένου από την Tata Steel διευθυντή της), δεν πρέπει να θεωρείται ακόμη βέβαιη η επικράτησή της.