Η πρόσφατη αύξηση της τιμής του βαρελιού διεθνώς, οδηγεί σε ένα δίλημμα τους μετόχους των μεγάλων πετρελαϊκών. Από τον περσινό Αύγουστο, το Brent έχει ακριβύνει κατά 40%, ξεπερνώντας τα 100 δολάρια, ενώ ο ενεργειακός δείκτης του S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 45%.

Η πρόσφατη αύξηση της τιμής του βαρελιού διεθνώς, οδηγεί σε ένα δίλημμα τους μετόχους των μεγάλων πετρελαϊκών. Από τον περσινό Αύγουστο, το Brent έχει ακριβύνει κατά 40%, ξεπερνώντας τα 100 δολάρια, ενώ ο ενεργειακός δείκτης του S& P 500 έχει σημειώσει άνοδο 45%.

Ανάμεσα στις 41 επιχειρήσεις που ανήκουν στον δείκτη αυτόν, οι 35 είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν κατά 20% τουλάχιστον και πλέον το ερώτημα είναι «πόσο ακόμα θα διατηρηθεί το ράλι;». Η ανησυχία, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το κατά πόσο οι ενεργειακές μετοχές θα πέσουν θύμα της ίδιας της επιτυχίας τους, κάτι που ίσχυε και το 2008, όταν το πετρέλαιο έφτασε τα 147 δολάρια ανά βαρέλι, βυθίζοντας τον πλανήτη στην κρίση.

Με βάση συγκρίσεις των τιμών και των πωλήσεων, η Wells Capital Management εκτιμά πως ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα 19% άνω του φυσιολογικού στα πλαίσια των τελευταίων 15 ετών. Και πάλι όμως, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από ότι το 2008 και το 2009.

Τελικά, η αβεβαιότητα παραμένει, αν και προφανώς διανύουμε μια περίοδο σημαντικών επενδυτικών αποφάσεων για τις εισηγμένες του κλάδου της ενέργειας. Όσον αφορά τις τιμές, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα παραμείνουν μεσοπρόθεσμα σε επίπεδα άνω των 85 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς το οριακό κόστος παραγωγής για τις πετρελαϊκές τείνει να αυξάνεται.