Σάλος στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αναταραχή μεγάλη. Πώς να μαζέψεις τέτοιο σκάνδαλο, πώς να το σβήσεις; 12 Ιανουαρίου, 2010: Το περιοδικό The Beaver, της φοιτητικής ένωσης του London School of Economics (LSE) ανακοινώνει περήφανα τη σπουδαία είδηση: Το Ιδρυμα Καντάφι δίνει 1,5 εκατομμύριο λίρες στο LSE. Αυτός είναι ο τίτλος.

Σάλος στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αναταραχή μεγάλη. Πώς να μαζέψεις τέτοιο σκάνδαλο, πώς να το σβήσεις;

12 Ιανουαρίου, 2010: Το περιοδικό The Beaver, της φοιτητικής ένωσης του London School of Economics (LSE) ανακοινώνει περήφανα τη σπουδαία είδηση: Το Ιδρυμα Καντάφι δίνει 1,5 εκατομμύριο λίρες στο LSE. Αυτός είναι ο τίτλος. Οι εκκολαπτόμενοι δημοσιογράφοι εξηγούν ότι η διοίκηση αποδέχθηκε τη δωρεά από μη κυβερνητική οργάνωση της Λιβύης, με επικεφαλής τον Σαίφ αλ-Ισλάμ ελ Καντάφι, γιο του Μουαμάρ και απόφοιτο του διεθνούς φήμης πανεπιστημίου.

«Αυτή η δωρεά θα μας υποστηρίξει καθώς εργαζόμαστε για να αυξήσουμε την κατανόηση των παγκόσμιων προβλημάτων», δήλωνε τότε στην ανακοίνωση Τύπου ο καθηγητής Ντέιβιντ Χελντ, ένας από τους διευθυντές του Global Governance, του κέντρου του LSE που έλαβε τη δωρεά. Και κατέληγε με το εξής συμπέρασμα: «Είναι μία γενναιόδωρη δωρεά από μία μη κυβερνητική οργάνωση που είναι αφοσιωμένη στην προώθηση της πολιτισμένης κοινωνίας και στην ανάπτυξη της δημοκρατίας»...

Μόλις 14 μήνες μετά, ο Χελντ, μέντορας του υιού Καντάφι, σπεύδει να εξηγήσει τα ανεξήγητα: «Ηταν ένας νεαρός που αντιμετώπιζε δίλημμα επιλογής μεταξύ της πίστης στην οικογένειά του και της επιθυμίας του να μεταρρυθμίσει τη χώρα του», αναφέρει σε προσωπική του ανακοίνωση που δημοσιεύει η εφημερίδα The New York Times. O Χελντ συνεχίζει βεβαιώνοντας ότι η υποστήριξή του προς το νεαρό μαθητή «δινόταν πάντα με την προϋπόθεση ότι επιλύει το δίλημμα με προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση». «Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι δυστυχώς έκανε τη λάθος επιλογή», καταλήγει ο Χελντ. Αλλά αν ο υιός Καντάφι απελευθερώθηκε επιτέλους από το δίλημμα, το πρόβλημα του ιστορικού πανεπιστημίου που ίδρυσε (και) ο Μπέρναρ Σο, δεν λύνεται:

Τα χρήματα, σχεδόν 1,8 εκατ. ευρώ, επρόκειτο να δοθούν σε ορίζοντα πενταετίας. Ωστόσο, ο νεαρός Καντάφι πρόλαβε και δώρισε το ποσό των 300.000 λιρών (350.000 ευρώ) στη κέντρο Global Governance. Ηδη, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η διοίκηση του LSE έχει δαπανήσει τα μισά από τα χρήματα της δωρεάς σε έρευνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα υπόλοιπα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, θα χρηματοδοτήσουν το νέο Ταμείο Υποτροφιών για φοιτητές από τη Λιβύη. Ο διοικητής του LSE, Σερ Χάουαρντ Ντέιβιτς, σε δηλώσεις του στη NYT, παραδέχεται ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση. «Πήραμε το ρίσκο και μας γύρισε μπούμερανγκ», είπε, βεβαιώνοντας ότι δεν ντρέπεται για τον τρόπο που δαπανήθηκαν τα χρήματα. «Αλλά η πηγή των χρημάτων είναι τέτοια που δεν θα θέλαμε καμία σχέση μαζί της», καταλήγει.

Το πανεπιστήμιο ερευνά επίσης καταγγελίες ότι η διατριβή του υιού Καντάφι ήταν αποτέλεσμα αντιγραφής. Οι καθηγητές ορκίζονται περί του αντιθέτου. «Την πρώτη φορά του την επιστρέψαμε γιατί ήταν πολύ ιδεαλιστική», δηλώνει στην International Herald Tribune o Λόρδος Ντεσάι, ένας εκ των εξεταστών του υιού Καντάφι και βεβαιώνει ότι ο νεαρός την διόρθωσε και την κατέθεσε για δεύτερη φορά. Εχοντας, πλέον, πάρει τις σωστές κατευθύνσεις: Από τον καθηγητή Χελντ, που επισκέφθηκε τη Λιβύη το 2009 αλλά και τον Αλία Μπραχίμι, ακαδημαϊκό του LSE, που συναντήθηκε με τον Σαίφ τον περασμένο Ιούλιο στην... Ελλάδα.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")