Μια σειρά από συστάσεις, για να δρομολογήσουν οι χώρες της Ευρώπης «πράσινες» πρακτικές στην κοινωνική ζωή και την παραγωγή μέχρι το 2050, ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς ωστόσο να θεσμοθετήσει συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους. Η αρμόδια επίτροπος για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκαρντ, και ο ομόλογός της για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, επέμειναν στην αναγκαιότητα να καταβληθούν προσπάθειες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, που αποτελούν το μελανό σημείο της πολιτικής της ΕΕ

Μια σειρά από συστάσεις, για να δρομολογήσουν οι χώρες της Ευρώπης «πράσινες» πρακτικές στην κοινωνική ζωή και την παραγωγή μέχρι το 2050, ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς ωστόσο να θεσμοθετήσει συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους.

Η αρμόδια επίτροπος για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκαρντ, και ο ομόλογός της για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, επέμειναν στην αναγκαιότητα να καταβληθούν προσπάθειες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, που αποτελούν το μελανό σημείο της πολιτικής της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου σε ποσοστό 80 έως 95%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1999, έως το 2050, ως συμβολή στην προσπάθεια να περιορισθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2%.

Για το 2020, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν τρεις δεσμεύσεις: να μειώσουν κατά 20% τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων, να αυξήσουν στο 20% το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας και να εξοικονομήσουν ενέργεια σε ποσοστό 20%.

Ωστόσο, η τρίτη δέσμευση δεν είναι δεσμευτική και ο στόχος της είναι εν πολλοίς ανέφικτος. «Δεν πρόκειται να φθάσουμε ούτε το 10% εάν δεν ληφθούν μέτρα», προειδοποίησε η Χέντεγκαρντ σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, στα περιθώρια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. «Εάν φθάσουμε τους στόχους της αποδοτικότητας, τότε η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη θα φθάσει το 25%», υπογράμμισε.

«Από τώρα τονίζουμε πως εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί εντός της προσεχούς διετίας, τότε θα χρειασθεί να θεσπίσουμε υποχρεωτικούς στόχους για την περίοδο 2014-20», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Έτινγκερ.

Παρόλ’ αυτά, το έγγραφο με τις συστάσεις που προετοίμασε η Χέντεγκαρντ υπέστη εκτεταμένες τροποποιήσεις πριν την έγκρισή του. Στην πρώτη του μορφή, η μείωση κατά 25% των εκπομπών αερίων για το 2020 αναφερόταν ως στόχος και όχι ως αντίκτυπος της προσπάθειας. Παράλληλα, προέβλεπε να αποσυρθούν από την αγορά πάνω από μισό εκατ. δικαιωμάτων ρύπανσης, κάτι που δεν έγινε δεκτό, και επέτασσε η προσπάθεια αυτή να γίνει εντός της ΕΕ.

Απεναντίας, το κείμενο που έγινε δεκτό από τους συναδέλφους της στην Κομισιόν δεν κάνει την παραμικρή νύξη περί υποχρεωτικού χαρακτήρα στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά διατηρεί την προοπτική επενδύσεων στο εξωτερικό σε «πράσινα» προγράμματα για να εξαγορασθεί το δικαίωμα ρύπανσης.

Η οργάνωση των εργοδοτικών οργανώσεων BusinessEurope αξιώνει τη διαιώνιση αυτής της δυνατότητας και σε ανακοινωθέν της επιμένει στην ύπαρξη προϋποθέσεων σε κάθε επιπλέον προσπάθεια που αξιώνει από τους βιομηχάνους η ΕΕ, που θα πρέπει να είναι σε ανάλογο βαθμό με τις προσπάθειες που καταβάλλουν άλλες βιομηχανικά προηγμένες χώρες.