Τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης κατάστασης κρίσης με στόχο τη διαπίστωση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών πυρηνικών εργοστασίων σε περίπτωση σεισμού πρόκειται να ζητήσει σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας Νικολάους Μπερλάκοβιτς. Επίσης, συνάντηση αρμοδίων των ευρωπαϊκών αρχών για την πυρηνική ασφάλεια προτίθεται επίσης να συγκαλέσει στις αρχές της εβδομάδας ο αρμόδιος για την Ενέργεια κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ

Τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης κατάστασης κρίσης με στόχο τη διαπίστωση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών πυρηνικών εργοστασίων σε περίπτωση σεισμού πρόκειται να ζητήσει σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας Νικολάους Μπερλάκοβιτς. Επίσης, συνάντηση αρμοδίων των ευρωπαϊκών αρχών για την πυρηνική ασφάλεια προτίθεται επίσης να συγκαλέσει στις αρχές της εβδομάδας ο αρμόδιος για την Ενέργεια κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

Όπως δήλωσε εχθές στο αυστριακό ραδιόφωνο, ο κ. Μπερλάκοβιτς θα ζητήσει τη Δευτέρα κατά τη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, να γίνει αυτή η άσκηση, αν και δεν βρίσκεται στην ατζέντα της. Στόχος της άσκησης θα είναι η καταγραφή της συμπεριφοράς των πυρηνικών μονάδων σε περίπτωση σεισμού και η δυνατότητα ανταπόκρισης των συστημάτων ψύξης των αντιδραστήρων τους, ώστε να μην υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Η διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα στο Τόκιο θα πρέπει να ωθήσει όλη την Ευρώπη να επανεξετάσει το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και αν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ή όχι, υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ πρόκειται να συγκαλέσει στις αρχές της εβδομάδας μία διάσκεψη των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών για την πυρηνική ασφάλεια.

Στη διάσκεψη θα προσκληθούν επίσης οι εμπλεκόμενοι φορείς που προέρχονται τόσο από την πώληση της πυρηνικής ενέργειας, όσο και από την κεντρική διαχείριση του συστήματος. Κεντρικό θέμα της συζήτησης θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών για το ατύχημα στην Ιαπωνία, αλλά και η αξιολόγηση των επιπτώσεων του ατυχήματος, ενώ θα εξεταστεί η λήψη προληπτικών μέτρων, αν αυτά κριθούν αναγκαία.