Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τα πυρηνικά εργοστάσια ανά τον κόσμο έπειτα από την καταστροφή που έπληξε την ιαπωνική πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα. Ωστόσο, οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς υποστηρίζουν ότι οι δοκιμές ασφαλείας έχουν ως μοναδικό στόχο να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τα πυρηνικά εργοστάσια ανά τον κόσμο έπειτα από την καταστροφή που έπληξε την ιαπωνική πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα. Ωστόσο, οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς υποστηρίζουν ότι οι δοκιμές ασφαλείας έχουν ως μοναδικό στόχο να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη. Υπουργοί και αξιωματούχοι από περίπου τριάντα χώρες που παράγουν πυρηνική ενέργεια απηύθυναν έκκληση για δοκιμές ασφαλείας σε όλους τους αντιδραστήρες, καθώς η καταστροφή στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τις υφιστάμενες προδιαγραφές ασφαλείας.

Η πλειονότητα των εκπροσώπων στις συνομιλίες αυτές που πραγματοποιήθηκαν υπό τη φιλοξενία της γαλλικής προεδρίας της G20 υποστήριξε τις δοκιμές αντοχής που θα προσδιορίσουν εάν και κατά πόσον οι πυρηνικές μονάδες θα μπορούσαν να αντέξουν μεγάλες καταστροφές, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι που σάρωσαν τη Φουκουσίμα το Μάρτιο. Ωστόσο, στις συνομιλίες δεν προέκυψε ενιαία γραμμή με χώρες, όπως η Γερμανία, να τάσσονται υπέρ των δοκιμών και άλλες, όπως η Ινδία που έχει μεγάλη εξάρτηση από τη πυρηνική ενέργεια και μεγάλες ανάγκες σε ηλεκτρισμό, να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την πυρηνική ενέργεια.

«Το δυστύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μας συντάραξε όλους και προέκυψε πολύ γρήγορα η ανάγκη να αντληθούν διδάγματα, να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε τις προδιαγραφές και τη συνεργασία μας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η οποία προέδρευσε των συνομιλιών. Οι ηγέτες της «Ομάδας των Οκτώ» συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής στη Γαλλία τον περασμένο μήνα ότι απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες για την πυρηνική ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί, διεθνείς κανονισμοί για την πυρηνική ασφάλεια, παρά μόνο συστάσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), την επιβολή των οποίων έχουν αναλάβει οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Εκτός από την εξεύρεση συναίνεσης για ελέγχους αντοχής για την πυρηνική ασφάλεια, οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της ΙΑΕΑ για την πυρηνική ασφάλεια. Η σύνοδος, που συνδιοργανώθηκε με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, έθεσε ως στόχο τον καθορισμό μιας κοινής βάσης μεταξύ των μεγάλων χωρών που παράγουν πυρηνική ενέργεια, πριν από την υπουργική σύνοδο της ΙΑΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 20-24 Ιουνίου στη Βιέννη.

Εν τω μεταξύ, από τεστ αντοχής ετοιμάζονται να περάσουν μέχρι τα μέσα Αυγούστου τα 143 πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται στην Ευρώπη, προκειμένου να εξεταστεί η ασφάλειά τους και συγκεκριμένα η αντοχή τους σε φυσικές καταστροφές, σεισμούς αλλά και ανθρώπινα λάθη. Ωστόσο, ένα τμήμα αυτών των τεστ, σε ό,τι αφορά τις αντοχές τους σχετικά με σεισμούς και πλημμύρες, έχει ήδη γίνει.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «Ντόιτσε Βέλε», τη διαδικασία των τεστ αντοχής επικρίνουν οι Γερμανοί Πράσινοι. «Στην πραγματικότητα αυτά τα τεστ αντοχής δεν σημαίνουν τίποτα. Οι εθνικές αρχές, που πάντα έκαναν ελέγχους και ποτέ δεν είχαν αντιρρήσεις, θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο. Και ίσως κάποια στιγμή έρθει και κανένας ελεγκτής από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ρίξει μια ματιά και αυτό είναι όλο», δήλωσε η Ρεμπέκα Χαρμς ευρωβουλευτής των Πρασίνων:

Μάχη για το ενεργειακό μέλλον της Γερμανίας
Η πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας να κλείσει και τους 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει, μέχρι το 2022, πυροδοτεί έντονο ανταγωνισμό για τη μορφή που θα πάρει η ενεργειακή βιομηχανία της χώρας στο μέλλον. Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η χρήση ενέργειας θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το 2020, ενώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, όπως η αιολική και η ηλιακή, θα εξαπλωθούν περαιτέρω, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τάσκ, διαβλέπει μία ευκαιρία για τα πολωνικά εργοστάσια άνθρακα.

«Από την πολωνική πλευρά, το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων είναι καλό», δήλωσε. «Σημαίνει ότι η ενέργεια που βασίζεται στον άνθρακα θα επανέλθει στην ατζέντα». Σύμφωνα με το «EurActiv», οι Ευρωπαίοι προμηθευτές ενέργειας αναφέρουν ότι η Γερμανία προκειμένου να καλύψει το «ενεργειακό έλλειμμα» ήδη εισάγει λιγνίτη άνθρακα από την Πολωνία και πυρηνική ενέργεια από τη Γαλλία. Για τον επίτροπο για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, και άλλοι ενεργειακοί τομείς θα μπουν σύντομα στον ανταγωνισμό. «Χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο», τόνισε και ο Πολωνός πρωθυπουργός και έσπευσε να δηλώσει: «Εάν τα αποθέματα του πολωνικού φυσικού αερίου από σχιστόλιθο αποδειχθούν ικανά για μεγάλης κλίμακας εξαγωγές, θα μπορούσαμε να στραφούμε στους σταθμούς παραγωγής φυσικού αερίου».

(από την εφημερίδα "Ημερησία")