Από την Μπιρμπίλη στον Παπακωνσταντίνου: Συνέχεια και Μεταβολή ...

Το πλαίσιο πολιτικής για τον ενεργειακό τομέα που περιέγραψε ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μπορεί να μην απέχει και πολύ από την αντίστοιχη της προκατόχου του, ωστόσο, αφήνει ένα παράθυρο ότι, αν μη τι άλλο, αυτή τη φορά φαίνεται να υπάρχει βούληση πως θα υλοποιηθούν οι προθέσεις. Για πράσινη ανάπτυξη μίλησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έστω κι αν απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον προσφιλή όρο της κ. Μπιρμπίλη, για απελευθέρωση της αγοράς, για προσέλκυση επενδύσεων, κλπ, κλπ.
energia.gr
Παρ, 24 Ιουνίου 2011 - 08:21

Το πλαίσιο πολιτικής για τον ενεργειακό τομέα που περιέγραψε ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μπορεί να μην απέχει και πολύ από την αντίστοιχη της προκατόχου του, ωστόσο, αφήνει ένα παράθυρο ότι, αν μη τι άλλο, αυτή τη φορά φαίνεται να υπάρχει βούληση πως θα υλοποιηθούν οι προθέσεις.

Για πράσινη ανάπτυξη μίλησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έστω κι αν απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον προσφιλή όρο της κ. Μπιρμπίλη, για απελευθέρωση της αγοράς, για προσέλκυση επενδύσεων, κλπ, κλπ. Αυτό το πλαίσιο πολιτικής που φέρεται αποφασισμένος να προωθήσει ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ εν πολλοίς «κουμπώνει» και με τις προτάσεις που δημοσιοποίησε το ΙΟΒΕ, ενόψει των ενεργειακών προοπτικών της Ελλάδος ως το 2050. Επειδή δεν είμαστε κακόπιστοι άνθρωποι, θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι κατά καιρούς εξαγγελίες θα γίνουν πράξη.

Με σαφή διατύπωση ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αποφεύγοντας, όμως, να επαναλάβει το ποσοστό του 17% που έχει ανακοινωθεί, προφανώς για να μην προκαλέσει τα απεργιακά αντανακλαστικά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που βρίσκονται ήδη εν ενεργεία. Σε αυτό το κλίμα έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο στις κρίσιμες υποδομές της χώρας και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Μίλησε ακόμη για πώληση της ΔΕΠΑ, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί και για διάθεση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ, ίσως για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο. Μένει να διευκρινισθούν αρκούντως οι προθέσεις του νέου υπουργού.

Το κομμάτι των ΑΠΕ είχε την τιμητική του στην ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φαίνεται ότι προτίθεται να ξεπαγώσει τις διαδικασίες για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις επενδυτών της αγοράς που έχουν έτοιμα και σχέδια και κεφάλαια.

Στις προτεραιότητες του είναι και ο εξορθολογισμός του ρυθμιζόμενου κόστους και οφέλους για την παραγωγή και διάθεση ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτό σηκώνει πολύ κουβέντα και καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μπήκε σε λεπτομέρειες είναι απαραίτητο να περιμένουμε πώς εννοεί τον εξορθολογισμό. Με μείωση των τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ, κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς; Με συγκράτηση του τέλους ΑΠΕ; Η αποστροφή του λόγου του σχετικά με την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τον εξορθολογισμό του τιμολογίου προς τον τελικό καταναλωτή δίνει ένα τόνο των προθέσεων του υπουργού, αλλά θα αποφύγουμε ερμηνείες, περιμένοντας τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις.

Για το θέμα των αγωγών εκπλήξεις δεν υπήρξαν. Η μόνη ίσως έκπληξη είναι ότι σε αυτούς δεν συμπεριέλαβε τους ιδιωτικούς, όρα, TAP. Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μίλησε καθόλου για το θέμα της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό έγινε εκ παραδρομής και όχι γιατί το υπουργείο εγκαταλείπει το σχέδιο. Μίλησε, όμως, για την πολύπαθη Βεύη, διαβεβαιώνοντας όχι μόνον για επιτάχυνση, αλλά και ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Να το δούμε κι αυτό, για να σταματήσει πλέον η παράνοια να εισάγει λιγνίτη από τη Βουλγαρία η ΔΕΗ, προκειμένου να λειτουργήσει τα εργοστάσια της, στη Βόρεια Ελλάδα, όταν υπάρχουν διαθέσιμα, εγχώρια κοιτάσματα, που παραμένουν εν ύπνω.

Για τους υδρογονάνθρακες, επανέλαβε ότι θα προωθηθεί άμεσα η σύσταση του σχετικού φορέα, που έχει καταντήσει εν πολλοίς «Γεφύρι της Άρτας». Για να δούμε.

Ένα ακόμη θέμα που ενδιαφέρει την εξορυκτική βιομηχανία και το οποίο δεν έβλεπε και με τόσο καλό μάτι η προκάτοχος του κ. Παπακωνσταντίνου, ελέω περιβάλλοντος, είναι η τροποποίηση της εξορυκτικής νομοθεσίας. Για όφελος 28 δισ. ευρώ μίλησε ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Θα το δούμε να προχωρά ή θα βυθισθεί κι αυτό στα ρηχά των πιέσεων και των ευαισθησιών περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών κοινωνιών;

Πάντως, το γεγονός ότι η ομιλία Παπακωνσταντίνου προκάλεσε άμεσα τα αντανακλαστικά περιβαλλοντικών οργανώσεων, που είχαν ανθίσει επί θητείας της «πράσινης» Τίνας, κάτι πρέπει να λέει.

Σε κάθε περίπτωση, καλές οι νέες εξαγγελίες, αλλά αν δεν τις δούμε να παίρνουν σάρκα και οστά, όπως αιτείται η ενεργειακή αγορά, θα δούμε άλλη μία επανάληψη ενός έργου που έχει μπαγιατεύσει πλέον.