Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Κίνα σε αγορές χρέους προβληματικών χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε περίπτωση ανάγκης ο πρωθυπουργός της Κίνας. Σε μία κίνηση που θεωρείται προμήνυμα βοήθειας προς την Ευρωζώνη, η οποία αντιμετωπίζει δεινή κρίση χρέους, ο Γουέν Τζιαμπάο κατά την συνάντησή του, την Τρίτη, στο Βερολίνο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας, επανέλαβε την εμπιστοσύνης της χώρας του προς το ευρώ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Κίνα σε αγορές χρέους προβληματικών χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε περίπτωση ανάγκης ο πρωθυπουργός της Κίνας. Σε μία κίνηση που θεωρείται προμήνυμα βοήθειας προς την Ευρωζώνη, η οποία αντιμετωπίζει δεινή κρίση χρέους, ο Γουέν Τζιαμπάο κατά την συνάντησή του, την Τρίτη, στο Βερολίνο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας, επανέλαβε την εμπιστοσύνης της χώρας του προς το ευρώ. «Εχουμε επισημάνει κατά το παρελθόν ότι εμπιστευόμαστε τόσο την ευρωπαϊκή οικονομία όσο και το ευρώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γουέν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Εχουμε επίσης επισημάνει ότι θα στηρίξουμε ορισμένες χώρες, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, μέσω της αγοράς των κρατικών τους ομολόγων έως κάποιο βαθμό», πρόσθεσε.

Κατά την επίσκεψη του κ. Γουέν στην γερμανική πρωτεύουσα, οι υπουργοί των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να υπογράψουν 22 συμφωνίες σε διακρατικό επίπεδο, καθώς και 14 συμφωνίες σε επιχειρηματικό. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται συμφωνίες αξίας πολλών δισ. ευρώ για τις Airbus και Daimler.

H Capital Economics εκτιμά ότι η Κίνα έχει αγοράσει μέχρι στιγμής φέτος ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ, και ιδιαίτερα ομόλογα των περιφερειακών χωρών.

Κατά τη συνάντηση ετέθη ο στόχος της αύξησης του ετήσιου όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 200 δισ. ευρώ έως το 2015, ο οποίος είχε διαμορφωθεί πέρυσι στα 130 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 38,5% σε σχέση με το 2009.

Εξάλλου, ο ευρωπαϊκός όμιλος κατασκευής αεροσκαφών επιβεβαίωσε προχθές την υπογραφή συμφωνίας με τις China Aviation Supplies και τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC) για την παράδοση 88 αεροσκαφών τύπου A320. H συμφωνία, η αξία της οποίας σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο υπερβαίνει τα επτά δισ. δολάρια, υπογράφηκε στο Βερολίνο μεταξύ του επικεφαλής της Airbus Τόμας Εντερς και του προέδρου της ICBC Λι Σιαοπίνγκ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Κίνας, ενώ η αρχική συμφωνία που είχε ανακοινώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ήταν για 62 αεροσκάφη.

Συμφωνία με την κινεζική κρατική Beijing Automotive Industry Holding (BAIC) υπέγραψε και η Daimler. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η συμφωνία έχει να κάνει με την επέκταση της συνεργασίας και την αύξηση της παραγωγής οχημάτων στην Κίνα, μέσω μίας επένδυσης δύο εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία των δύο εταιρειών, Beijing Benz Automotive.