Πωλείται: Μερίδιο στην ελληνική εταιρία ηλεκτρισμού, πρώην κρατικό μονοπώλιο, με κυβέρνηση που δεν είναι διατεθειμένη να δώσει το management, μαχητικό εργατικό συνδικάτο που έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα και με πολλά θέματα κόστους και αποτελεσματικότητας. Σοβαρές προτάσεις ΜΟΝΟ. Η πραγματική κατάσταση των συνθηκών ως προς την πώληση της ΔΕΗ αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, καθώς ξεκινά με το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαιτούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πωλείται: Μερίδιο στην ελληνική εταιρία ηλεκτρισμού, πρώην κρατικό μονοπώλιο, με κυβέρνηση που δεν είναι διατεθειμένη να δώσει το management, μαχητικό εργατικό συνδικάτο που έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα και με πολλά θέματα κόστους και αποτελεσματικότητας. Σοβαρές προτάσεις ΜΟΝΟ.

Η πραγματική κατάσταση των συνθηκών ως προς την πώληση της ΔΕΗ αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, καθώς ξεκινά με το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απαιτούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βάσει του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας -και της διαδικασίας fast track που εγκρίθηκε την Πέμπτη-, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις προβλέπεται ότι θα αγγίξουν τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Η πώληση του 17% της ΔΕΗ -προς το παρόν το κρατικό μερίδιο ανέρχεται στο 51%- είναι ένα από τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των πιθανών ιδιωτικοποιήσεων, όπου επίσης συγκαταλέγονται μερίδια σε άλλες κρατικές εταιρίες κοινής ωφέλειας, δικαιώματα εκμετάλλευσης αεροδρομίων και λιμένων καθώς και ακίνητα που διατίθενται για τουριστική ανάπτυξη.

Το να θέτει, όμως, κανείς φιλόδοξους στόχους για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι πιο εύκολο από το να τους πετύχει. Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ενδεικτική.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, τίποτε δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο», παραδέχεται ο κ. Αρθούρος Ζερβός, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Η Αθήνα, επισημαίνει, θα πρέπει πρώτα να απελευθερώσει πλήρως την αγορά ενέργειας, εξέλιξη που μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αξία της εταιρίας. Η κυβέρνηση δηλώνει, παράλληλα, ότι θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της διοίκησης, εξέλιξη που μπορεί να αποθαρρύνει περαιτέρω τους υποψήφιους αγοραστές.

Επιπλέον, ο κ. Ζερβός παραδέχεται ότι η ΔΕΗ«έχει πολλά προβλήματα», που προκύπτουν από το παρελθόν της ως κρατικού μονοπωλίου. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το εργατικό της σωματείο, που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση. Οι επικεφαλής του υποστηρίζουν ότι εάν το κράτος χάσει τον έλεγχο της εταιρίας, που απασχολεί 21.500 εργαζομένους, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτιναχτούν και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι βουλευτές της χώρας συζητούσαν το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, το σωματείο συμμετείχε στις διαδηλώσεις εκτός του κτιρίου της Βουλής και προχώρησε σε 24ωρες απεργίες που είχαν ως αποτέλεσμα διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, ο πρόεδρος του σωματείου, δηλώνει πως, βάσει του σχεδιασμού, το 17% της ΔΕΗ«είναι ξεπούλημα, δεν θα το επιτρέψουμε».

Πέρα από τη συνδικαλιστική μαχητικότητα και την κατηφή χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, υπάρχουν και άλλα εμπόδια στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως τα άλυτα νομικά θέματα σε πολλές εταιρίες, η απουσία κτηματολογίου σε εθνικό επίπεδο -που καθιστά δυσχερέστερη την πώληση γης- και ο χρόνος που χρειάζεται για να συγκεντρωθούν οι δεκάδες άδειες και υπογραφές που απαιτούνται για την ανάπτυξη τουριστικών θερέτρων.

Βάσει του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, θα πρέπει να πραγματοποιείται μία πώληση κάθε δέκα μέρες μέχρι τα τέλη του έτους. Προς το παρόν, έχει γίνει μόνο μία κίνηση: η πώληση επιπλέον 10% του ΟΤΕ έναντι 400 εκατ. ευρώ στον στρατηγικό εταίρο, την Deutsche Telekom, η οποία αύξησε το συνολικό της ποσοστό στο 40%.

Ακόμη και με ευνοϊκές συνθήκες αγοράς, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε δυσκολίες για την επίτευξη αυτού του χρονοδιαγράμματος, αν και ένα εμπόδιο ξεπεράστηκε με την κοινοβουλευτική επικύρωση της νομοθεσίας για τη σύσταση του «ταμείου δημόσιας περιουσίας» που θα χειριστεί τις αποκρατικοποιήσεις.

«Δεν υπάρχει γρήγορη λύση, δεν μπορείς να ιδιωτικοποιείς με το πιστόλι στον κρόταφο», δηλώνει ο κ. Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, που είναι σύμβουλος της κυβέρνησης για αρκετές αποκρατικοποιήσεις. «Δεν μπορείς να πουλήσεις δημόσια περιουσιακά στοιχεία χωρίς διαφάνεια, ένα σωστό επενδυτικό πλάνο και ανταγωνισμό», δηλώνει.

Δεν αποκλείει, όμως, την πιθανότητα επιτυχίας για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εάν η Ελλάδα πετύχει δύο συμφωνίες άνω του 1 δισ. ευρώ έκαστη μέχρι το τέλος του έτους, τότε ενδεχομένως να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, υποστηρίζει. Μία περίπτωση θα μπορούσε να είναι το δικαίωμα διαχείρισης του Διεθνούς Αεροδρομίου των Αθηνών, που έχει ο γερμανικός όμιλος Hochtief. Μία άλλη περίπτωση θα μπορούσε να είναι ο ΟΠΑΠ, η κρατική εταιρία στοιχημάτων.

(από www.euro2day.gr)