Επί δύο χρόνια η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει μέτρα με τα οποία προσπαθεί να χειραγωγήση την ζωή των Ελλήνων. Και ο μεν Πρωθυπουργός θεωρητικώς διατείνεται ότι το κράτος πρέπει να περιορισθή, στην πράξη όμως αυξάνει διαρκώς την παρέμβασή του στο καθημερινό γίγνεσθαι. Οχι μόνο με τους φόρους, αλλά με τον τρόπο και τα κριτήρια επιβολής τους. Φορολογούνται πλέον οι Ελληνες πολίτες όχι επί τη βάσει του τί εισπράττουν και τι ξοδεύουν, αλλά επί τη βάσει του τί εκτιμά το κράτος ότι εισπράττουν και ξοδεύουν

Προσπαθούν να χειραγωγήσουν την ζωή μας

 

Επί δύο χρόνια η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει μέτρα με τα οποία προσπαθεί να χειραγωγήση την ζωή των Ελλήνων. Και ο μεν Πρωθυπουργός θεωρητικώς διατείνεται ότι το κράτος πρέπει να περιορισθή, στην πράξη όμως αυξάνει διαρκώς την παρέμβασή του στο καθημερινό γίγνεσθαι. Οχι μόνο με τους φόρους, αλλά με τον τρόπο και τα κριτήρια επιβολής τους. Φορολογούνται πλέον οι Ελληνες πολίτες όχι επί τη βάσει του τί εισπράττουν και τι ξοδεύουν, αλλά επί τη βάσει του τί εκτιμά το κράτος ότι εισπράττουν και ξοδεύουν.

 

Παρανοϊκό σύστημα

Η πλέον ακραία έκφανσις του κρατικού παρεμβατισμού στην ζωή των πολιτών είναι το παρανοϊκό σύστημα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Πρόκειται γιά ελληνική πατέντα που δεν ισχύει σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου. Και ενώ υποτίθεται ότι επιβάλλεται γιά να καταπολεμηθή η φοροδιαφυγή, το πιθανώτερο είναι ότι θα οδηγήση σε ακόμη μεγαλύτερη έξαρσή της. Διότι απλούστατα, οι πολίτες θα αντιδράσουν. Στις ελεύθερες κοινωνίες είναι αδιανόητο να παρακολουθή το κράτος ηλεκτρονικώς κάθε συναλλαγή που κάνουν οι πολίτες. Μέχρι και τί αγοράζει ο καθένας από το μπακάλικο ή το περίπτερο!

 

Το σύστημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων ήταν επινόησις του προηγουμένου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος διεβεβαίωνε ότι θα ετίθετο σε εφαρμογή στις αρχές του 2011. Πρόκειται γιά ένα σύστημα παρακολουθήσεως των συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων. Θα πηγαίνη κάποιος σε ένα κατάστημα, θα αγοράζη κάτι και την στιγμή που θα πληρώνη, η συναλλαγή θα καταγράφεται ηλεκτρονικά στην φορολογική του μερίδα. Αυτό θα επιτυγχάνεται με μία ηλεκτρονική κάρτα που θα διαθέτη κάθε φορολογούμενος, η οποία θα αντιστοιχή στον αριθμό του φορολογικού του μητρώου. Το σύστημα είναι εκτός πάσης λογικής. Ενας κεντρικός μηχανισμός παρακολουθήσεως των συναλλαγών των πολιτών, που θυμίζει τον «Μεγάλο Αδελφό» του Οργουελ.

 

Οταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος, εθεωρήθη προς στιγμήν ότι το παράλογο αυτό σύστημα που δεν είχε εφαρμοσθή, θα εγκαταλείπετο. Να όμως που ο νέος υπουργός το επαναφέρει σε χειρότερη μορφή. Ουσιαστικώς το καθιστά υποχρεωτικό. Μέχρι τώρα, η ιδέα ήταν ότι οι φορολογούμενοι έπρεπε να διαθέτουν χάρτινες ή ηλεκτρονικές αποδείξεις γιά να κάνουν χρήση του αφορολογήτου ορίου. Τώρα, από τις εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου προκύπτει ότι οι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα είναι αναπόσπαστο τμήμα των φορολογικών δηλώσεων. Αλλως, όχι απλώς θα χάνη ο φορολογούμενος το αφορολόγητο όριο, αλλά θα καλείται να καταβάλλη, εν είδει τιμωρίας, πρόσθετο φόρο.

 

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι αποδείξεις τις οποίες θα πρέπει να συνυποβάλλη ηλεκτρονικώς ο φορολογούμενος θα είναι ανάλογες του εισοδήματος το οποίο δηλώνει. Και εντελώς αβασάνιστα έδωσε ένα παράδειγμα που προεκάλεσε σάλο. Είπε ότι κάποιος με ετήσιο εισόδημα π.χ. 100 χιλιάδων ευρώ μπορεί να υποχρεώνεται να έχη αποδείξεις της τάξεως του 50% ή 60% του εισοδήματός του! Κάποιοι έσπευσαν -και ορθώς- να χαρακτηρίσουν το μέτρο ως τιμωρία της αποταμιεύσεως, υπό την έννοια του ότι αν δεν ξοδεύη κάποιος το εισόδημά του αλλά το αποταμιεύει, δεν θα έχη να προσκομίση ανάλογες αποδείξεις οπότε θα καταβάλλη περισσότερο φόρο. Φοβούμεθα όμως ότι πρόκειται γιά κάτι πολύ χειρότερο. Το παρεμβατικό κράτος θεωρεί ότι μπορεί να χειραγωγήση τους πολίτες ακόμη και ως προς το τί κάνουν με τα χρήματα που κερδίζουν.

 

Σοβιετική αντίληψις

 

Το παρανοϊκό αυτό μέτρο είναι ο προθάλαμος ενός καθεστώτος σοβιετικού τύπου. Σε κανένα δυτικό κράτος δεν υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθησις -πόσο μάλλον επιβολή- του πώς ξοδεύει κάθε πολίτης τα λεφτά του. Αυτό που υπάρχει είναι αποτελεσματικός έλεγχος του τί δηλώνει κάθε πολίτης. Αν κάποιος αναγράψη στην φορολογική του δήλωση ψέματα και αυτό αποδειχθή, τιμωρείται αυστηρότατα. Στην Ελλάδα, όπου ο μισός πληθυσμός κατήντησε να αναγράφη ψέματα επειδή απευθύνεται σε ένα αναξιόπιστο κράτος, το κράτος αυτό φθάνει τώρα στο σημείο να υπαγορεύη στους φορολογουμένους τί θα αναγράφουν στην δήλωσή τους. Αν έχετε εισόδημα 100 χιλιάδων ευρώ, θα πρέπει μέσα στο ίδιο έτος να έχετε ξοδέψει τις 50 ή 60 χιλιάδες. Αν είναι ποτέ δυνατόν!

 

Λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο κύριος λόγος γιά τον οποίο περιέπεσε η ελληνική οικονομία στο σημερινό τέλμα, είναι ο παρεμβατισμός. Οι κυβερνώντες προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα πάντα. Και νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη πατώντας ένα κουμπί. Αλλά ακριβώς επειδή ακολουθούν αυτήν την παρανοϊκή πολιτική, έχουν καταρρακώσει την ψυχολογία των πολιτών και έχουν καταδικάσει την οικονομία σε ύφεση.

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ", 29/09/2011)