Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε έκκληση στην ΕΕ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στn διαδικασία ανάληψης πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν παγκοσμίως σε «πράσινες» ενέργειες για τη Διάσκεψη της Γης Ρίο+20 στα Ηνωμένα Έθνη το επόμενο έτος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε έκκληση στην ΕΕ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στn διαδικασία ανάληψης πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν παγκοσμίως σε «πράσινες» ενέργειες για τη Διάσκεψη της Γης Ρίο+20 στα Ηνωμένα Έθνη το επόμενο έτος.

Οι Ευρωβουλευτές στις 29 Σεπτεμβρίου ψήφισαν ένα σχέδιο απόφασης που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου σχετικά με την ανάπτυξη μιας κοινής θέσης της ΕΕ εν όψει της Διάσκεψης της Γης Ρίο+20 το επόμενο έτος. Στη Διάσκεψη του 2012 αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα πολιτικό έγγραφο το οποίο θα καθοδηγήσει μια διεθνή δράση για τη βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική για τις επόμενες δεκαετίες και θα οδηγήσει στη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου υποστηρίζει την έκκληση της Επιτροπής για έναν παγκόσμιο «Οδηγό Πράσινης Οικονομίας»και τονίζει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη χρίζει νέων μέτρων και «αναρίθμητων στόχων», συμπεριλαμβάνοντας και παγκόσμιους στόχους για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης.

Το σχέδιο ψηφίσματος του Κοινοβουλίου έκανε, επίσης, έκκληση για μια σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων σταθμών πυρηνικής ενέργειας και εναντιώθηκε στην κατασκευή νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας, αλλά μια τροπολογία που κατετέθη από την Γαλλίδα Ευρωβουλευτή Françoise Grossetête (European People's Party) οδήγησε στην αφαίρεση των προτάσεων αυτών από το τελικό κείμενο.

Η Grossetête δήλωσε πως η πυρηνική ενέργεια, που καλύπτει περί του 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης της Γαλλίας αποτελεί βασικό συστατικό της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Όσο οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, και προτού οι ανανεώσιμες ενέργειες μπορούν να τις αντικαταστήσουν αξιόπιστα, η πυρηνική ενέργεια παραμένει σημαντική, ανέφερε.

Η ΕΕ ως ένας παγκόσμιος «πράσινος πιλότος»

«20 χρόνια μετά από την πρώτη Διάσκεψη στο Ρίο, πρέπει να στοχεύουμε σε παγκόσμιους δεσμευτικούς στόχους. Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς διαθέτει κάποια πρακτική πείρα στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και σε άλλα θέματα βιωσιμότητας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Karl-Heinz Florenz (European People's Party), ένας από τους πρωτεργάτες της μη δεσμευτικής συμβολής του Σώματος στη συζήτηση του Ρίο+20.

Μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον ως μια παγκόσμια αξίωση είναι ο μόνος δρόμος για την εξέλιξη και «ο ηγετικός ρόλος της Ευρώπης αποτελεί μια οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ευκαιρία», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του για το Κράτος της Ένωσης την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου), ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso περιέγραψε, επίσης, τη Διάσκεψη του Ρίο+20 ως μια από τις κυριότερες εξωτερικές δραστηριότητες όπου η Επιτροπή θα επικεντρωθεί το επόμενο έτος.

Παρόμοιες παρατηρήσεις για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο δόθηκαν από τον Επίτροπο της ΕΕ για το περιβάλλον Janez Potočnik, όπου κατά τον οποίο ο Οδηγός για την Απόδοση των Πόρων του μπλοκ, που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσέγγιση της ΕΕ προς την πράσινη οικονομία.

Οδηγός πράσινης οικονομίας

Αντιμετωπίζοντας τους νομοθέτες πριν από την ψηφοφορία, ο Επίτροπος Potočnik δήλωσε πως ο οδηγός της παγκόσμιας πράσινης οικονομίας θα πρέπει να «χαρτογραφήσει όλες τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί σε διεθνές επίπεδο με συγκεκριμένο χρονικό διάγραμμα για να διασφαλίσει την δέσμευση για το μέλλον»-ακριβώς ό, τι, δηλαδή, πρότεινε η Επιτροπή στην Ευρώπη των 27 στον οδηγό της για απόδοση πόρων την περασμένη εβδομάδα

«Ως συμπλήρωμα στις διεθνείς ενέργειες και στις δεσμεύσεις, οι εθνικές δράσεις θα εξαρτηθούν από τις εθνικές συνθήκες και θα μπορούσαν να υποστηριχθούν με μέτρα, όπως παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής και πολιτική καθοδήγηση»,ανέφερε.

Ως παραδείγματα συγκεκριμένων διεθνών δράσεων ο Potočnik πρότεινε «ενδυνάμωση και επέκταση της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τα ύδατα, περιλαμβάνοντας και μια νέα συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας-ιδιαίτερα σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας-και θεσπίζοντας ένα διεθνές καθεστώς για της χημικές ουσίες».