Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να παρακολουθήσει στενά το ζήτημα των αιφνιδιαστικών ερευνών που διενήργησε η Κομισιόν στα γραφεία της Gazprom και των θυγατρικών της την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, τόνισε ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θα συνεργαστεί στενά με τους ερευνητές του Κρεμλίνου

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να διερευνήσει ενδελεχώς τις αιφνιδιαστικές έρευνες που διενήργησε η Κομισιόν στα γραφεία της Gazprom και των θυγατρικών της την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, τόνισε ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θα συνεργαστεί στενά με τους ερευνητές του Κρεμλίνου.

 

Συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση που είχε στην κατοικία του στο Novo-Ogaryovo, έξω από την Μόσχα, με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ο Πούτιν τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα παρακολουθήσει στενά τι συμβαίνει σχετικά με την Gazprom «όσο πιο προσεκτικά γίνεται», ενώ συμπλήρωσε ότι η Gaprom «είναι απαραίτητο να συνεργαστεί». Μάλιστα, ζήτησε από τον Μίλερ να τον κρατά ενήμερο για την κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο Μίλερ χαρακτήρισε τις αιφνιδιαστικές έρευνες «δυσάρεστη έκπληξη», προσθέτοντας ότι η Gazprom είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της όπως προβλέπει ο νόμος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιφνιδιαστικές έρευνες που διέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περασμένη εβδομάδα, στα γραφεία της Gazprom και των θυγατρικών της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (συγκεκριμένα) διενεργήθηκαν, σύμφωνα με την Κομισιόν, στα πλαίσια έρευνας σε εταιρείες που εμπλέκονται στην προμήθεια, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου και για τις οποίες υπάρχουν υποψίες για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, αιφνιδιαστικές έρευνες, κατ’ εντολήν της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκαν σε γραφεία θυγατρικών της Gazprom στην Γερμανία, την Τσεχία και την Λιθουανία, αλλά και στα γραφεία της ιδιωτικής Overgas, που ελέγχει κατά 50% η ρωσική ενεργειακή εταιρεία. Δεν δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις από πλευράς Κομισιόν, ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, πηγές και των δύο πλευρών αποδίδουν την επιδρομή στα γραφεία της Gazprom στην προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή προσκείμενη στην Gazprom, μάλιστα, αποδίδει την έρευνα στην αντίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ρωσικό πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που είναι ανταγωνιστικός του Nabucco, που έχει την επίσημη στήριξη της ΕΕ.

Η Gazprom υπερασπίστηκε την ως τώρα πρακτική της, δηλώνοντας ότι η ρωσική εταιρεία «δεν θα μπορούσε να παράσχει στις έρευνες την απαραίτητη συνεργασία για όλα τα πιθανά θέματα», καθώς δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την έρευνα. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα συμβόλαιά της είναι «σε πλήρη συμμόρφωση» με το διεθνές δίκαιο.