Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου του Banatski Dvor στη Σερβία- μία κοινοπραξία μεταξύ της Gazprom και της σερβικής εταιρείας Srbijagas- μπήκε σε εμπορική λειτουργία την 1η Οκτωβρίου. Επί του παρόντος, η εγκατάσταση τροφοδοτείται με ρυθμιστικές ποσότητες αερίου και, τον προσεχή χειμώνα, θα μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια της τροφοδοσίας φυσικού αερίου

Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου του Banatski Dvor στη Σερβία- μία κοινοπραξία μεταξύ της Gazprom και της σερβικής εταιρείας Srbijagas- μπήκε σε εμπορική λειτουργία την 1η Οκτωβρίου. Επί του παρόντος, η εγκατάσταση τροφοδοτείται με ρυθμιστικές ποσότητες αερίου και, τον προσεχή χειμώνα, θα μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια της τροφοδοσίας φυσικού αερίου.

Η εν λόγω εγκατάσταση έχει δυναμικότητα 450 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων με μέγιστη δυναμικότητα παροχής 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως. Επίσης υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της.

Η αποθήκη του Banatski Dvor είναι μείζονος σημασίας τόσο αναφορικά με τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Σερβίας όσο και σε σχέση με τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη και την υλοποίηση του έργου του αγωγού South Stream.

Η συνεργασία μεταξύ Gazprom και Srbijagas για την κατασκευή της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου του Banatski Dvor αναπτύσσεται στη βάση μίας διακυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας, μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας, στους τομείς της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, που τέθηκε σε ισχύ στις 25 Ιανουαρίου 2008.

Στις 20 Οκτωβρίου 2009, υπεγράφη στο Βελιγράδι συμφωνία μεταξύ των Gazprom Export, Gazprom Germania GmbH και Srbijagas για τη δημιουργία της κοινοπραξίας “Banatski Dvor UGS”. Βάσει του συμφωνητικού, το ποσοστό συμμετοχής της Gazprom Germania στην κοινοπραξία είναι 51% και το αντίστοιχο της Srbijagas είναι 49%.

Η κοινοπραξία “Banatski Dvor UGS” καταχωρήθηκε επίσημα στις 8 Φεβρουαρίου 2010.