Ευρωκοινοβούλιο: Στιγμιότυπα από την Προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης

Ευρωκοινοβούλιο: Στιγμιότυπα από την Προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης
energia.gr
Τετ, 26 Οκτωβρίου 2011 - 11:52
Την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, οι κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του ΕΚ συζήτησαν για το ζήτημα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα μέσα χειρισμού της κρίσης. Οι ευρωβουλευτές επέκριναν σε γενικές γραμμές το σύστημα διαχείρισης της κρίσης μέσω των συνόδων κορυφής, υποστηρίζοντας ότι το έτος που μας πέρασε κατέδειξε ότι αυτός δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης

Την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, οι κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του ΕΚ συζήτησαν για το ζήτημα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα μέσα χειρισμού της κρίσης. Οι ευρωβουλευτές επέκριναν σε γενικές γραμμές το σύστημα διαχείρισης της κρίσης μέσω των συνόδων κορυφής, υποστηρίζοντας ότι το έτος που μας πέρασε κατέδειξε ότι αυτός δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Jerzy Buzek δήλωσε τα εξής: "Αυτή η κρίση μας δίνει μια ευκαιρία να αναλάβουμε δράσεις. Όμως, πρέπει να προσέξουμε τη διάκριση μεταξύ αυτών που βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ και εκείνων που δεν είναι μέλη της."

Η Corien Wortmann Kool (ΕΛΚ, Ολλανδία) δήλωσε ότι "τα αίτια της κρίσης χρέους εντοπίζονται σε ορισμένα κράτη μέλη, όμως, όλοι υφιστάμεθα τις συνέπειες και ως εκ τούτου θα πρέπει να βρούμε μια κοινή λύση", ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας και Γερμανός ευρωβουλευτής Martin Schulz σημείωσε ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ανακοινώνονται κανόνες, αλλά στη συνέχεια δεν υλοποιούνται" και τόνισε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε "να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη", κάτι που έχουν πραγματικά ανάγκη οι πολιτικοί.

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής και επικεφαλής των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt εξέφρασε την ανησυχία του για το "αν το μοντέλο χρήσης του μόνιμου ταμείου διάσωσης ως ασφαλιστή του πρώτου 20% του χρέους θα λειτουργήσει" και επανέλαβε ότι αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι τα ευρωομόλογα.

"Στην καλύτερη περίπτωση η αυριανή συνάντηση θα μας δώσει περισσότερα χρονικά περιθώρια, ίσως ένα με δυο χρόνια. Αύριο θα γνωρίζουμε αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ηγέτες με όραμα ή απλά πολιτικούς.", δήλωσε ο Τσέχος ευρωβουλευτής Jan Zahradil, εκ μέρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ).

Εκ μέρους των Πρασίνων, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Rebecca Harms υποστήριξε ότι "δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση στην Ευρωζώνη με συναντήσεις κορυφής. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλλαγή στις Συνθήκες γιατί ο τρόπος που χειριζόμαστε την Ελλάδα είναι ακριβώς ο τρόπος που δεν θα έπρεπε να την χειριστούμε"

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Lothar Bisky εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ανέφερε ότι "η προτεινόμενη μόχλευση του ταμείου διάσωσης είναι τεχνικά περίπλοκη και όπως τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών, μπορεί να καταστεί ένα όπλο μαζικής καταστροφής".

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Francesco Speroni εκ μέρους της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας σημείωσε ότι "οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την ΕΕ σε αυτή την κρίση την απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τους πολίτες της" προσθέτοντας ότι "δεν πρέπει να συνεχίσουμε τη μεταφορά εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ (κάντε κλικ στις 25 Οκτωβρίου 2011).