Την προεδρία της Ενεργειακής Κοινότητας για το 2012 αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου το Μαυροβούνιο, όπως έγινε γνωστό στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Βλ. Κάβαριτς «είναι πλήρως έτοιμο» να αναλάβει την προεδρία του ευρωπαϊκού αυτού φορέα, που στόχο έχει να προωθήσει τη δημιουργία σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου και πλαισίου αγοράς και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας

 

 

Την προεδρία της Ενεργειακής Κοινότητας για το 2012 αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου το Μαυροβούνιο, όπως έγινε γνωστό στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Βλ. Κάβαριτς «είναι πλήρως έτοιμο» να αναλάβει την προεδρία του ευρωπαϊκού αυτού φορέα, που στόχο έχει να προωθήσει τη δημιουργία σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου και πλαισίου αγοράς και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας με βάση την ενεργειακή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης που δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στην Ε.Ε.

Στην Ενεργειακή Κοινότητα μετέχουν τα κράτη-μέλη της Ε. Ε και οι παρακάτω 9 εταίροι: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Ουκρανία, Κόσοβο. Η Αρμενία, η Γεωργία, η Νορβηγία και η Τουρκία μετέχουν με καθεστώς παρατηρητή.

«Οι στόχοι του Μαυροβουνίου ταυτίζονται με εκείνους της Ενεργειακής Κοινότητας», τόνισε ο κ. Κάβαριτς από τη Βιέννη, όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση με αφορμή την 5η επέτειο από την ίδρυση του οργανισμού, τον Οκτώβριο του 2006, με την υπογραφή της συνθήκης της Αθήνας. «Προτεραιότητές μας είναι η ενδυνάμωση της ασφάλειας εφοδιασμού με ενέργεια, η προσέλκυση επενδύσεων και η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Κάβαριτς.

Ο Μαυροβούνιος Υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει κάνει πολλά βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της ενέργειας, τόσο στο ζήτημα της νομοθεσίας όσο και στην πράξη.