Μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα, η Ε.Ε. αποφάσισε να υποβάλει τους 143 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει σε δοκιμασίες αντοχής. Στα πλαίσια αυτά, η Κομισιόν ήρθε σε συμφωνία με τις εθνικές αρχές για την εθελοντική υποβολή των ευρωπαϊκών αντιδραστήρων σε τεστ αντοχής. Βάσει του σχεδίου, οι αρχές έπρεπε να είχαν καταθέσει μέχρι τις 15 Αυγούστου προσωρινές αναφορές και έως το τέλος του τρέχοντος έτους τις τελικές αναφορές.

Μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα, η Ε.Ε. αποφάσισε να υποβάλει τους 143 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτει σε δοκιμασίες αντοχής. Στα πλαίσια αυτά, η Κομισιόν ήρθε σε συμφωνία με τις εθνικές αρχές για την εθελοντική υποβολή των ευρωπαϊκών αντιδραστήρων σε τεστ αντοχής. Βάσει του σχεδίου, οι αρχές έπρεπε να είχαν καταθέσει μέχρι τις 15 Αυγούστου προσωρινές αναφορές και έως το τέλος του τρέχοντος έτους τις τελικές αναφορές.

Η Greenpeace προχώρησε σε προκαταρκτική εξέταση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τα επίσημα τεστ. Από τα έγγραφα συνάγεται ότι υπάρχει μια σειρά τεχνικών προβλημάτων και παραλείψεων σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των αντιδραστήρων απέναντι σε φυσικές καταστροφές ή επιθέσεις.

Κανένας σταθμός δεν μπορεί να αντέξει σε πρόσκρουση με ένα μεσαίου μεγέθους επιβατικό αεροπλάνο, όπως ένα «Boeing 767», ο τύπος που είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον των «Διδύμων» στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζει ο Τάκης Γρηγορίου, από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, μιλώντας στην Ελευθεροτυπία.

«Επιπλέον, το σενάριο της ταυτόχρονης παύσης λειτουργίας πολλών αντιδραστήρων σε ένα σταθμό αγνοήθηκε στις περισσότερες αναφορές, παρ' όλο που συνέβη στη Φουκουσίμα. Στις περισσότερες αναφορές, που εξετάστηκαν από εμπειρογνώμονες της διεθνούς Greenpeace, δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η ηλικία των αντιδραστήρων. Και δεν γίνεται λόγος για πλάνο εκκένωσης τοπικών χωριών ή πόλεων σε περίπτωση ατυχήματος».

Επιπλέον, οι αντιδραστήρες των Βαλκανίων αποδεικνύεται ότι έχουν ελλείψεις ή παραλείψεις στις αναφορές τους.

Τελικώς τα τεστ αντοχής έδειξαν ότι οι εθνικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια με τις ευλογίες του πυρηνικού λόμπι, δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, τονίζοντας:

«Αν η Φουκουσίμα μάς δίδαξε κάτι, είναι ότι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο. Δυστυχώς, όμως, οι πυρηνικοί σταθμοί των χωρών της Ε.Ε. δεν είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε απλά γνωστά σενάρια, όπως είναι η ταυτόχρονη παύση πολλών μαζί ή ένα αεροπορικό ατύχημα».