Οι επενδύσεις για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να διπλασιαστούν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα ως το 2050, όπως επισημαίνει το European Climate Founation (EFC). Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε, το βασικό εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί με άξονα το 2020 είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών, ενώ χρειάζεται και μια σαφής πολιτική για το 2030.

Οι επενδύσεις για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να διπλασιαστούν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα ως το 2050, όπως επισημαίνει το European Climate Founation ( EFC). Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε, το βασικό εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί με άξονα το 2020 είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών, ενώ χρειάζεται και μια σαφής πολιτική για το 2030.

Το συγκεκριμένο think tank τονίζει ότι η Κομισιόν έχει μεν αναθεωρήσει προς τα επάνω το στόχο της για την παραγωγή καθαρού ηλεκτρισμού, με την έκδοση του οδικού χάρτη για το 2050, αλλά απαιτείται «μια ξεκάθαρη πολιτική μέχρι το 2030», όπως σημειώνει ο Γιοχάνες Μέιερ, διευθύνων σύμβουλος του EFC.

Στη σχετική έκθεση υπογραμμίζεται ότι ο στόχος του 20-20-20 για τους ρύπους και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να αναπτύξουν τα δίκτυα κατά 14% ή κατά 42.000 χλμ, πράγμα που μεταφράζεται σε επενδύσεις 628 δις ευρώ μόνο στη δεκαετία που διανύουμε.

Όπως είναι γνωστό, η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά, προϋποθέτει σύγχρονα, αποτελεσματικά και ευφυή δίκτυα ηλεκτρισμού, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιούν στο έπακρο την ανανεώσιμη παραγωγή. Η πρόκληση όμως δεν είναι μόνο τεχνική, αλλά και οικονομική, καθώς οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν θα πρέπει να βρουν τρόπους να χρηματοδοτήσουν αυτή την αναβάθμιση. Η EFC αναφέρει ως πιθανή λύση την έκδοση ομολόγων εξασφαλισμένων με ενεργητικό σε θεσμικούς επενδυτές.

«Ολοένα και περισσότεροι συμφωνούν εντός της χρηματοοικονομικής κοινότητας ότι θα χρειαστούν νέα μοντέλα χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τις σημερινές προσεγγίσεις», αναφέρει ενδεικτικά η έκθεση.