Επτά ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν ασυνήθιστα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου, όπως ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Οι χώρες αυτές είναι η Τσεχία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Πολωνία. Συγκεκριμένα, πολύ χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131 ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης, τα οποία, όμως, δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία

Επτά ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν ασυνήθιστα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου, όπως ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Οι χώρες αυτές είναι η Τσεχία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Πολωνία.

Συγκεκριμένα, πολύ χαμηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131 ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης, τα οποία, όμως, δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον ΙΑΕΑ, το ραδιοϊσότοπο δεν φαίνεται να προέρχεται από τη Φουκουσίμα ή άλλο πυρηνικό εργοστάσιο.

Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι το Ουγγρικό Ινστιτούτο δημιουργίας ισοτόπων Izotop Intezet διαπίστωσε αύξηση των εκπομπών ραδιενεργού ιωδίου-131 στο εργαστήριό του στη Βουδαπέστη. Μετά τα αποτελέσματα αυτά η παραγωγή σταμάτησε, έως ότου επισκευαστούν τα φίλτρα.

Η αύξηση της εκπομπής ιωδίου-131 διαπιστώθηκε νωρίτερα στο πρώτο μισό του 2011, αν και σε επίπεδα κάτω από το όριο ασφαλείας.

Με δηλώσεις του στο Reuters, o διευθυντής του Ινστιτούτου ισχυρίστηκε η ουγγρική εταιρία δεν θα μπορούσε να αποτελεί πηγή για την αύξηση του ραδιενεργού ισοτόπου στην Ευρώπη.