Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν χθες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων λόγω των εντεινόμενων φόβων για επέκταση της κρίσης στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης. Η προειδοποίηση του οίκου Moody’s για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας και οι ανησυχητικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων προκάλεσαν αναταράξεις στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με μεγάλες απώλειες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν χθες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων λόγω των εντεινόμενων φόβων για επέκταση της κρίσης στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης. Η προειδοποίηση του οίκου Moody s για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας και οι ανησυχητικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων προκάλεσαν αναταράξεις στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με μεγάλες απώλειες.

Ειδικότερα, ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρέν δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους πλήττει πλέον τον «πυρήνα» της Ευρωζώνης. Σε ομιλία του σε σεμινάριο στις Βρυξέλλες, ο Ρέν εκτίμησε επίσης ότι η οικονομική στασιμότητα στην Ευρώπη αναμένεται να επιβραδύνει την βελτίωση των δημοσιονομικών. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούνκερ Στάρκ, ο οποίος ανέφερε ότι η «κρίση κρατικού χρέους εντάθηκε ξανά και τώρα εξαπλώνεται σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων χωρών του λεγόμενου πυρήνα», τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα νέο φαινόμενο». Θορυβημένη από τις εξελίξεις, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση να μην αφεθεί η Ευρώπη να «κατρακυλήσει», υπογραμμίζοντας πως αν συμβεί αυτό θα υπάρξουν σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις για άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανόμενων και των ΗΠΑ. Επίσης, η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή και πρωτόγνωρη.

Εν τω μεταξύ, ο Moody s προειδοποίησε ότι η πρόσφατη αύξηση στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας και οι ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. «Το επίμονα υψηλό κόστος δανεισμού για μια παρατεταμένη περίοδο θα μπορούσε να διογκώσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση εν μέσω επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, με αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του οίκου.

Καμπανάκι για Γερμανία

Υπό τις αφόρητες πιέσεις των αγορών και τις εντεινόμενες εκκλήσεις των ευρωπαϊκών αρχών, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ φέρεται να υποχωρεί στο ζήτημα της έκδοσης του ευρωομολόγου. Σύμφωνα με δηλώσεις του περιβάλλοντος της Μέρκελ, που επικαλείται η εφημερίδα «Τριμπιούν», η Καγκελάριος είναι έτοιμη να αποδεχθεί την λύση απ’ ευθείας αγοράς χρέους από την ΕΚΤ ή της έκδοσης ευρωομολόγων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση , όμως να ενισχυθούν τα δικαιώματα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει αύριο στην δημοσιότητα τις προτάσεις της για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Έκκληση για δημοσιονομική εξυγίανση στις ευρωπαϊκές χώρες απηύθυνε χθες και η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, επαναλαμβάνοντας ότι η απάντηση στην κρίση θα την δώσουν οι μεταρρυθμίσεις και όχι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις από την ΕΚΤ. Επίσης η Μπούντεσμπανκ εκτιμά ότι η Γερμανία θα εισέλθει σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία τους επόμενους μήνες και η οικονομική της ανάπτυξη ενδέχεται να είναι οριακή το 2012, καθώς η κρίση χρέους της περιφέρειας κινδυνεύει να πλήξει το σύνολο της Ευρωζώνης.

Η επόμενη ημέρα στην Ισπανία

Εν τω μεταξύ, ο μεγάλος νικητής των ισπανικών εκλογών Μαριάνο Ραχόι αναγνώρισε χθες ότι «έρχονται δύσκολοι καιροί» και τόνισε ότι δεν έχει «άλλο εχθρό» παρά την οικονομική κρίση, την ανεργία, το μεγάλο χρέος, το έλλειμμα και όλα αυτά που έχουν φέρει την χώρα σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 45% και 186 έδρες, σε σύνολο 359 εδρών και οι Σοσιαλιστές 29% και 110 έδρες. Θετικές ήταν οι αντιδράσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, με συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον Ραχόι. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζάν Κλώντ Γιούνκερ σημείωσε ότι, όπως και στην Ελλάδα, «μια αλλαγή κυβέρνησης δεν αλλάζει το σενάριο του προβλήματος» και κάλεσε για την λήψη αξιόπιστων μέτρων.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της αποχώρησης του Πώλ Νίρουπ Ρασμούσσεν από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η απόφαση του δόθηκε στην δημοσιότητα μια ημέρα μετά την συντριβή των Σοσιαλιστών στις εκλογές της Ισπανίας, χωρίς πάντως να κάνει κάποια αναφορά στις εκλογικές ήττες που έχουν υποστεί σοσιαλιστικά κόμματα το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη.

Μεγαλύτερη Ύφεση

Προβληματισμός επικρατεί και στην Πορτογαλία. Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε χθες ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2012. Η προηγούμενη κυβερνητική εκτίμηση για την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας το ερχόμενο έτος έκανε λόγο για συρρίκνωση της σε ποσοστό –2,8%. Στην δε Βρετανία, ο πρωθυπουργός της χώρας Νταιηβίντ Κάμερον δήλωσε χθες ότι οι εκκλήσεις για προσωρινά μέτρα τόνωσης της οικονομίας προκειμένου να ενισχυθεί η παραπαίουσα οικονομία της χώρας είναι «επικίνδυνα λάθη» και προειδοποίησε ότι η Βρετανία κινδυνεύει να έχει την μοίρα της Ιταλίας ή της Ισπανίας αν παρεκκλίνει από τα σχέδια μείωσης του χρέους. Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας, ο Κάμερον αναφέρθηκε σε κάποια μέτρα για την υποστήριξη της ανάπτυξης, όπως η κάλυψη των υποθηκών όσων αγοράζουν για πρώτη φορά κατοικία.