Ρίγη προκάλεσε στις αγορές η χθεσινή αποτυχημένη δημοπρασία γερμανικών δεκαετών ομολόγων, η χειρότερη εδώ και πολλά χρόνια. Και τούτο διότι, παρά τις προσπάθειες του Βερολίνου να υποβαθμίσει το θέμα, ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι η κρίση χτυπά την πόρτα της Γερμανίας, που αντανακλά την ολοένα και βαθύτερη δυσπιστία των επενδυτών για το εάν η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς πολύ δραστικότερα μέτρα από αυτά που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ρίγη προκάλεσε στις αγορές η χθεσινή αποτυχημένη δημοπρασία γερμανικών δεκαετών ομολόγων, η χειρότερη εδώ και πολλά χρόνια. Και τούτο διότι, παρά τις προσπάθειες του Βερολίνου να υποβαθμίσει το θέμα, ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι η κρίση χτυπά την πόρτα της Γερμανίας, που αντανακλά την ολοένα και βαθύτερη δυσπιστία των επενδυτών για το εάν η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς πολύ δραστικότερα μέτρα από αυτά που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η προσπάθεια της Γερμανίας να αντλήσει 6 δισ. ευρώ μέσω πώλησης δεκαετών ομολόγων εξελίχθηκε σε φιάσκο, καθώς όχι μόνο το 40% της έκδοσης... βρέθηκε στα αζήτητα (οι προσφορές ανήλθαν μόλις σε 3,64 δισ. ευρώ), αλλά και το μέσο επιτόκιο (1,98%) διαμορφώθηκε πάνω από τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται ο αντίστοιχος τίτλος στη δευτερογενή αγορά. «Πρόκειται για καταστροφή για τη Γερμανία... Εάν η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης αντιμετωπίζει τέτοια δυσκολία να αντλήσει κεφάλαια, οι προοπτικές για τις επικείμενες δημοπρασίες άλλων χωρών της περιοχής (Γαλλία και Βέλγιο θα δοκιμάσουν τις διαθέσεις των αγορών την ερχόμενη εβδομάδα) διαγράφονται εξαιρετικά δυσοίωνες», σχολίασε διαπραγματευτής ομολόγων στις ΗΠΑ.

Πιέσεις
Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στο Βερολίνο επιχείρησαν να αμβλύνουν τις ανησυχίες, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια δημοπρασία δεν καλύπτεται κι ότι το χαμηλό επιτόκιο αποτελεί αντικίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές (τότε γιατί υπερκαλύπτονται οι δημοπρασίες των αμερικανικών Treasuries που προσφέρουν ακόμα χαμηλότερες αποδόσεις;) Οι αγορές, όμως, δεν πείστηκαν: Το ευρώ δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις, με ημερήσιες απώλειες κοντά στο 1,5%, αφού χθες το βράδυ διαπραγματευόταν στο 1,3320 δολ./ ευρώ, έναντι 1,3509 στο κλείσιμο της Τρίτης. Η απόδοση του γερμανικού Bund στη δευτερογενή αγορά αυξήθηκε στο 2,1% (από 1,88% χθες). Traders επισήμαναν ότι ο τίτλος χθες δεν συμπεριφέρθηκε ως ασφαλές καταφύγιο, δεχόμενος πιέσεις αντίστοιχες με αυτές που εκδηλώθηκαν στα πιο «επικίνδυνα» ομόλογα της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η απόδοση του δεκαετούς βελγικού ομολόγου εκτοξεύθηκε έως και το 5,62% (με χαμηλό ημέρας 5,08%), το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο βρέθηκε πάλι πάνω από την «κόκκινη γραμμή» του 7% και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κατέγραψαν απώλειες, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Απαρατήρητο δεν πέρασε και το γεγονός ότι το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοστασίου στη Γερμανία (όπως αποτυπώνεται στα Credit Default Swaps) σημείωσε άλμα στις 107 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το αντίστοιχο της Βρετανίας.

Νέα κόντρα για ΕΚΤ
Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, Ντέιβιντ Μπιρς, η αύξηση του κόστους δανεισμού της Γερμανίας ίσως συμβάλλει στην επανεξέταση της θέσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενδεχομένως κάμπτοντας τις αντιρρήσεις του Βερολίνου για τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Τέτοιες ενδείξεις, πάντως, δεν διαφάνηκαν χθες, με Γερμανία και Γαλλία να εκφράζουν -για ακόμα μια φορά- διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το θέμα: «Η ΟΝΕ οικοδομήθηκε με βάση μια κεντρική τράπεζα που έχει αρμοδιότητα αποκλειστικά για τη νομισματική πολιτική. Αυτή είναι η εντολή της και δεν μπορεί να αλλάξει με κανέναν τρόπο», δήλωσε σε ομιλία της στην Bundestag η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ. Στον αντίποδα, ο Γάλλος υπουργός Φρανσουά Μπαρουέν επανέλαβε τη θέση του Παρισιού ότι η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του δανειστή εσχάτου ανάγκης, καλώντας την, εμμέσως πλην σαφώς, να προχωρήσει σε εκτύπωση χρήματος...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 24/11/2011)