Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον, θέμα την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον. Παρούσα στη συνάντηση θα είναι και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον

Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον, θέμα την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον. Παρούσα στη συνάντηση θα είναι και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Επίσης, στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται, επίσης, η αναταραχή στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική καθώς και η λήψη μέτρων από κοινού σε βάρος του Ιράν.

Η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω των έντονων πιέσεων που ασκούν κατά διαστήματα οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, απαιτώντας τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που επηρεάζει άμεσα την αμερικανική οικονομία.

Υπό το φόβο η οικονομική κρίση να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας ισχυρές οικονομίες όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας, ακόμα και της Γαλλίας, η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί αργή τη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη πλευρά, πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρούν έντονα στην κριτική και στις παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον.

Παρ' όλα αυτά η διατλαντική συμμαχία σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς είναι «πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε», όπως ανέφερε ο Μπαρόζο, που πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές είναι «στρατηγικοί εταίροι».

Ο Ομπάμα ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση για να συζητηθεί «ένα ευρύ φάσμα» θεμάτων κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος.