Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια δανεισμού στο 1%.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια δανεισμού στο 1%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε προχθες πως το κεντρικό ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υπολογίζει μια υποχώρηση 0,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2012, έναντι ανάπτυξης 0,3%, που θα προβλεπόταν έως τώρα. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2,4%, έναντι του 2% που υπολόγιζε προηγουμένως και αυτό λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Απαισιόδοξη είναι η ΕΚΤ και για το 2013, καθώς υπολογίζει πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,1% (έναντι εκτιμήσεων για 1,3%), ενώ και ο πληθωρισμός θα φθάνει το 1,6% (έναντι προβλέψεως για 1,5%).

Ο Ντράγκι επιβεβαίωσε πως «ναι μεν υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά αυτή πάντοτε είναι ευάλωτη σε πτωτικούς κινδύνους». Τα επίπεδα του πληθωρισμού «είναι πιθανό να παραμείνουν πάνω από το 2% το 2012», όμως η «εξέλιξη των τιμών θα πρέπει να παραμείνει στα επίπεδα των στόχων της μεσοπρόθεσμης νομισματικής πολιτικής μας», δηλαδή η αύξηση των τιμών δεν θα πρέπει να ξεπεράσει επ’ ουδενί αυτό το 2%.

Ο διευθυντής της ΕΚΤ διέψευσε επίσης τις εικασίες ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του οποίου προΐσταται βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την γερμανική Bundesbank και προσέθεσε πως οι ανησυχίες που έχει εκφράσει η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα «βρίσκονται στο μυαλό όλων μας».